bio-forum.pl

Czyżby Dryopteris cristata

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od cze.2010

1. Czyżby Dryopteris cristata
20.cze.09 19:14
Piotr Grzegorzek

Paproć widziana na proponowanym do objęcia siecią Natura 2000 miejsca występowania rzadkiej ważki, iglicy małej w borach bagiennych w rejonie Błędowa k. Chełmu Śląskiego. Byłem tam niedawno i na butwiejących, zanurzonych w wodzie pniakach zobaczyłem te paprocie. Waham się pomiędzy Dryopteris cristata 80% a Dryopteris carthusiana. Oto zdjęcia

od mar.2008

2. Czyżby Dryopteris cristata

To jest Dryopteris carthusiana. Czasami może ona mieć pionowo wzniesione liście i pokrojowo przypominać D. cristata

od cze.2010

3. Czyżby Dryopteris cristata
21.cze.09 23:02
Piotr Grzegorzek

Dziękuję za inne spojrzenie. Dryopteris carthusiana to był mój drugi typ, a w terenie nawet pierwszy tylko potem przejrzawszy kilka atlasów zacząłem mieć wątpliwości.

od maj.2007

4. Czyżby Dryopteris cristata

Niewiele można dowiedzieć się w necie (na polskich stronach) na temat Dryopteris cristata. Nerecznica grzebieniasta to bardzo rzadka i ginąca (umieszczona na Czerwonej Liście) wieloletnia paproć, posiadająca wyraźnie różniące się od siebie liście płonne i zarodnionośne.

Ciekawa rzeczy na temat paproci można znaleźć na stronie:

hardyfernlibrary.com

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji