bio-forum.pl

Pluteus atromarginatus najpewniej?

bez logowania - można przeglądać
GRej135051

od sty.2007

1. Pluteus atromarginatus najpewniej?
łuskowiec
łuskowiec
łuskowiec
łuskowiec
łuskowiec
łuskowiec
łuskowiec

Dziś, na starym grubym złomie liściastym który pochwalić się już może obecnością Pluteus aurantiorugosus:-) znalazłam jednego grzybka, który bardzo mi pasuje do Pluteus atromarginatus, czyż nie?

tu rosnie

Tu rośnie, widoczny pośrodku zdjęcia:

Eksykat suszy się:-)

Łuskowce są takie ładne:-)

Mogłam mieć piękne foty tego łuskowca, tylko..... zapomniałam przykręcić do aparatu stopkę do montowania aparatu na statyw, rozmontowaną po ostatnim ładowaniu akumulatorków!!!:- (( (( ( A nie mając stopki (choć miałam statyw:-/) musiałam focić na strasznie wysokim ISO:- (( (

od sty.2007

2. Pluteus atromarginatus najpewniej?

Złom drzewa liściastego to jest NA PEWNO, a w Atlasie grzybów notatka:

"Brązowo zabarwione ostrza ma też Pluteus umbrosus, różni się cechami mikroskopowymi, brakiem haków na pleurocystydach i odmiennym rodzajem komórek skórki kapelusza; jest rzadki, wyrasta na drewnie drzew liściastych."

A Plutesu atromarginatus wyrasta na drewnie sosny lub świerku, a zatem???:-) Jest szansa na P. umbrosus?

od sty.2007

3. Pluteus atromarginatus najpewniej?

Pluteus umbrosus jest rzadko notowanym gatunkiem, a w GREJ nie ma jeszcze żadnego zgłoszenia.

od wrz.2007

4. Pluteus atromarginatus najpewniej?

Hmmm mój P. atromarginatus wyglądał nieco inaczej, przede wszystkim jakieś odmienne to łuskowanie trzonu.

[bf#176634]

od sty.2007

5. Pluteus atromarginatus najpewniej?

A mi z kolei "pasował" do zdjęć w Atlasie grzyby.pl ale tam jest ten z iglastych, ale podobny jest też do tych zgłaszanych Pluteus atromarginatus (umbrosus).

(wypowiedź edytowana przez topazzz 17. czerwca. 2009)

od wrz.2007

6. Pluteus atromarginatus najpewniej?

No tak, nawet nie wiedziałem, że są zgłaszalne.

od maj.2003

7. Pluteus atromarginatus najpewniej?
18.cze.09 07:23
Anna Kujawa "AniaK"

P. atromarginatus nie jest zgłaszalny.

Basiu Twój, to tak, jak typujesz - P. umbrosus.

od sty.2007

8. Pluteus atromarginatus najpewniej?

Czyli nie tylko bardzo ładny, a jeszcze zgłaszalny, jako rzadko notowany:-)))

Tym bardziej żałuję, że nie miałam z sobą tej stopki!!!:- (( (( (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji