Dziś, na starym grubym złomie liściastym który pochwalić się już może obecnością Pluteus aurantiorugosus:-) znalazłam jednego grzybka, który bardzo mi pasuje do Pluteus atromarginatus, czyż nie?
Eksykat suszy się:-)
Łuskowce są takie ładne:-)
Mogłam mieć piękne foty tego łuskowca, tylko..... zapomniałam przykręcić do aparatu stopkę do montowania aparatu na statyw, rozmontowaną po ostatnim ładowaniu akumulatorków!!!:- (( (( ( A nie mając stopki (choć miałam statyw:-/) musiałam focić na strasznie wysokim ISO:- (( (
Złom drzewa liściastego to jest NA PEWNO, a w Atlasie grzybów notatka:
"Brązowo zabarwione ostrza ma też Pluteus umbrosus, różni się cechami mikroskopowymi, brakiem haków na pleurocystydach i odmiennym rodzajem komórek skórki kapelusza; jest rzadki, wyrasta na drewnie drzew liściastych."
A Plutesu atromarginatus wyrasta na drewnie sosny lub świerku, a zatem???:-) Jest szansa na P. umbrosus?
Pluteus umbrosus jest rzadko notowanym gatunkiem, a w GREJ nie ma jeszcze żadnego zgłoszenia.
Hmmm mój P. atromarginatus wyglądał nieco inaczej, przede wszystkim jakieś odmienne to łuskowanie trzonu.
A mi z kolei "pasował" do zdjęć w Atlasie grzyby.pl ale tam jest ten z iglastych, ale podobny jest też do tych zgłaszanych Pluteus atromarginatus (umbrosus).
(wypowiedź edytowana przez topazzz 17. czerwca. 2009)
No tak, nawet nie wiedziałem, że są zgłaszalne.
P. atromarginatus nie jest zgłaszalny.
Basiu Twój, to tak, jak typujesz - P. umbrosus.
Czyli nie tylko bardzo ładny, a jeszcze zgłaszalny, jako rzadko notowany:-)))
Tym bardziej żałuję, że nie miałam z sobą tej stopki!!!:- (( (( (