bio-forum.pl

mały, biały na ziemi

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. mały, biały na ziemi

Rosną bezpośrednio na ziemi, pod starym klonem. Średnica kapelusza do 5 mm. Jakieś sugestie co do rodzaju?

zarodniki:

od kwi.2004

2. mały, biały na ziemi

od maj.2003

3. mały, biały na ziemi
15.cze.09 09:58
Anna Kujawa "AniaK"

I wszystkiego dobrego w oznaczaniu;-))

Może będzie łatwo - sprawdź pileocystydy i kaulocystydy....

od wrz.2006

4. mały, biały na ziemi

'Łatwo' poszło według Nordic Macromycetes 2 - kilka kroków i wychodzi mi Entoloma Cephalotrichum, ale nie przekonuje mnie taki krótki opis jaki jest tu zamieszczony i kształt zarodników też się nie bardzo zgadza (powinny być bardziej smukłe). Próbowałem też w Flora Agaricina Neerlandica 1 ale tutaj całkiem wymiękam i nic mi nie wychodzi.

od maj.2003

5. mały, biały na ziemi
15.cze.09 10:23
Anna Kujawa "AniaK"

No ponieważ tak sobie myślę, że może to być ten właśnie gatunek, to piszę o tych cystydach - bo charakterystyczne. Ale we Flora masz ładny rysynek cystyd i dłuższy opis:-)

od maj.2003

6. mały, biały na ziemi
15.cze.09 10:30
Anna Kujawa "AniaK"

A smukłość zarodników sprawdź na zarodnikach luźnych a nie nieodpępnionych jeszcze od podstawki oseskach;-)

od wrz.2006

7. mały, biały na ziemi

Męczę tego grzybka, ale im dłużej tym mniej widzę. Na trzonie wydaje mi się, że nie ma w ogóle wystających elementów, natomiast w kapeluszu jest mało i to głównie przy brzegu

dojrzały zarodnik

od maj.2003

8. mały, biały na ziemi
18.cze.09 08:39
Anna Kujawa "AniaK"
cystyda
cystyda 2

Nie było nic główkowato zakończonego? takiego:

Jak nie to trzeba pokluczyć kluczem jeszcze i poszukać innego gatunku.

od maj.2003

9. mały, biały na ziemi
18.cze.09 08:40
Anna Kujawa "AniaK"

Moze być ciekawy - warto nad nim posiedzieć

od wrz.2006

10. mały, biały na ziemi

Nie było nic takiego, zrobiłem wiele preparatów (lepszych i gorszych) i jeśli by były to bym zobaczył. Muszę się wybrać po nowe owocniki, bo próby pobierania fragmentu skórki kapelusza lub trzonu kończy się tragicznie dla takich maluchów

od wrz.2006

11. mały, biały na ziemi

Znalazłem ponownie w tym samym miejscu. Tym razem dokładniej zbadałem. Sprzążek i cheilocystyd nie ma na pewno. Główkowatych cystyd w kapeluszu też nie ma, ale jeszcze poszukam. Entoloma Cephalotrichum ma też zdecydowanie bardziej smukłą budowę - na ikonografii i według opisów dość długi trzon. U moich trzon nigdy nie jest dłuższy niż szerokość kapelusza - a im starsze owocniki tym trzon wydaje się być krótszy. Białych Entoloma nie ma znowu aż tak dużo a tu takie problemy

od lip.2004

12. mały, biały na ziemi

To tylko się cieszyć;-)

Takie problemy wkurzają, ale tym bardziej motywują:-)

Jak to Ania zauważyła, "Może być ciekawy...":-D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji