bio-forum.pl

płachetka kołpakowata (kołpaki)

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. płachetka kołpakowata (kołpaki)
31.sie.04 09:13
"Ada" (b/log.)

Witam,

na Mazurach zaczął się wysyp grzybów

pojawiły się również kołpaki

ponieważ nigdy do tej pory nie zbierałam tych grzybów proszę o opinie, ew. przepisy kulinarne w/w gatunku

pozdrawiam grzybiarzy

od kwi.2004

2. płachetka kołpakowata (kołpaki)

Czy nie znasz innej nazwy tego grzyba? Mnie się to kojarzy z czernidłakiem kołpakowatym. Tyle, że to mi nie pasuje do całości tekstu. Jeżeli jest to w/w czernidłak - zrób z niego flaczki. Podsmaż pokrojone z cebulką, zalej rosołem, dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, zasmażkę na maśle, imbir, pieprz, majeranek i smacznego.

od kwi.2001

3. płachetka kołpakowata (kołpaki)
31.sie.04 11:02
Marek Snowarski "admin"

Może chodzi Adzie o

płachetkę kołpakowatą.

od kwi.2004

4. płachetka kołpakowata (kołpaki)

Sprawdź zresztą tu: http//www.grzyby.pl/gatunki/Coprinus_comatus.htm

A jeżeli to może płachetka kołpakowata: http//www.grzyby.pl/gatunki/Rozites_caperatus.htm

Możesz ją przyrządzić tak samo, lub normalnie uduś z cebulką i śmietaną,

5. płachetka kołpakowata (kołpaki)
1.wrz.04 09:19
"Ada" (b/log.)

chylę czoła przed wasza wiedzą, rzeczywiście jest to płachetka kołpakowata, dziękuję za przepis, zapraszam Was na grzybobranie, od niedzieli mamy wysyp, prawdziwki rosną w oczach...

pozdrowienia

6. płachetka kołpakowata (kołpaki)
30.sie.06 15:02
"autograf42" (b/log.)

bylem w ponidziałek nazbierałem płachetki 4 wiaderka, udusiłem, zamarynowałem oraz ususzyłem później mielę i wykorzystuję jako przyprawę

7. płachetka kołpakowata (kołpaki)
23.wrz.06 19:22
"ZuzaAB" (b/log.)

ja zanm pyszny przepis ale na już umarynowaną "niemkę" - bo pod taka regionalną nazwą występuje

umarynowane grzyby kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojone na kawałeczki ogórki konserwowe i troche pokrojonej cebuli - to wszystko zaprawiamy śmietaną - i już pyszna surówka - jako dodatek do obiadu :)

polecam zrobić trochę wcześniej przed spożyciem i wtswić do lodówki wtedy się smaki lepiej "przegryzą"

8. płachetka kołpakowata (kołpaki)
28.wrz.06 14:36
"S_andy" (b/log.)

Od pewnego czasu intrygowały mnie opowieści ludzi z suwalszczyzny o smacznych grzybach, które określano jako "kołpaki".

Z przeprowadzonego "śledztwa" wynika, że chodzi o płachetkę kołpakowatą nazywaną tutaj także "turkiem" czasem "szampion". W moich stronach (zachodniopomorskie) grzyb ten nazywany jest "niemką".

Pozdrawiam ziomków z ziemi drawieńskiej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji