Czy nie znasz innej nazwy tego grzyba? Mnie się to kojarzy z czernidłakiem kołpakowatym. Tyle, że to mi nie pasuje do całości tekstu. Jeżeli jest to w/w czernidłak - zrób z niego flaczki. Podsmaż pokrojone z cebulką, zalej rosołem, dodaj ugotowaną, pokrojoną marchewkę, zasmażkę na maśle, imbir, pieprz, majeranek i smacznego.
Może chodzi Adzie o
Sprawdź zresztą tu: http//www.grzyby.pl/gatunki/Coprinus_comatus.htm
A jeżeli to może płachetka kołpakowata: http//www.grzyby.pl/gatunki/Rozites_caperatus.htm
Możesz ją przyrządzić tak samo, lub normalnie uduś z cebulką i śmietaną,
chylę czoła przed wasza wiedzą, rzeczywiście jest to płachetka kołpakowata, dziękuję za przepis, zapraszam Was na grzybobranie, od niedzieli mamy wysyp, prawdziwki rosną w oczach...
pozdrowienia
ja zanm pyszny przepis ale na już umarynowaną "niemkę" - bo pod taka regionalną nazwą występuje
umarynowane grzyby kroimy na małe kawałki, dodajemy pokrojone na kawałeczki ogórki konserwowe i troche pokrojonej cebuli - to wszystko zaprawiamy śmietaną - i już pyszna surówka - jako dodatek do obiadu :)
polecam zrobić trochę wcześniej przed spożyciem i wtswić do lodówki wtedy się smaki lepiej "przegryzą"
Od pewnego czasu intrygowały mnie opowieści ludzi z suwalszczyzny o smacznych grzybach, które określano jako "kołpaki".
Z przeprowadzonego "śledztwa" wynika, że chodzi o płachetkę kołpakowatą nazywaną tutaj także "turkiem" czasem "szampion". W moich stronach (zachodniopomorskie) grzyb ten nazywany jest "niemką".
Pozdrawiam ziomków z ziemi drawieńskiej.