bio-forum.pl

Pierścieniak?

bez logowania - można przeglądać
GRej141676

od wrz.2006

1. Pierścieniak?
1
2
3
4

31. 05. 2009. W trawie na polanie. Kapelusz biały, kremowy. Wysyp czarno-fioletowy.

od gru.2003

od maj.2003

3. Pierścieniak?
6.cze.09 13:25
Anna Kujawa "AniaK"

jaka była średnica kapelusza?

od maj.2006

4. Pierścieniak?

Nie jest to jakaś pieczarka?

od maj.2003

5. Pierścieniak?
6.cze.09 17:19
Anna Kujawa "AniaK"

Nie, nie - to pierścieniak. U pieczarek blaszki byłyby czekoladowe, a nie szaroczarne.

od wrz.2006

6. Pierścieniak?
1
2

Kapelusz do 6-7cm, małe grzybki też z białymi kapeluszami. Zarodniki z wysypu 10, 7-11, 4x6, 5-7, 3

3

tutaj kolor zarodników bardziej zbliżony do tego co widać w okularach (kombinowałem z kolorami w programie).

Denerwuje mnie ten balans bieli w kamerce, próbowałem podłączyć oświetlenie diodowe, pierwsze próby obiecujące, ale barwa światła to chyba nie jedyna przyczyna, myślę że to brak ustawień bieli w oprogramowaniu/sterownikach.

Mój pierwszy zestaw - mikroskop z oświetleniem diodowym i kamera z oprogramowaniem umożliwiającym korektę balansu bieli (chociaż na auto było dobrze) działał lepiej, czerwone było czerwone a zielone zielone:-).

To nie na temat, ale gdyby ktoś próbował poprawić kolory na zdjęciach, proszę o podzielenie się doświadczeniami.

od maj.2003

7. Pierścieniak?
6.cze.09 21:14
Anna Kujawa "AniaK"

Stropharia melanosperma - masz okazję zapoznać się z wyglądem chryzocheilocystyd;-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji