bio-forum.pl

Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
31.paź.05 22:39
"Zientas" (b/log.)

Witam!

Jakiś rok temu przytargałem z lasu (rosła na drodze więc i tak by ją rozdeptano) mały krzaczek - wtedy raptem 3 listki. Tego lata widziałem takie rosliny (większe krzewy) zarówno w bieszczadach jak i w wielkopolsce. Po dogłębnej analizie "internetowo-googlowo-empirycznej";) podejrzenie padło na własnie wilczą jagodę, ale po analizie dokładniejszej zdjęć z netu chyba nie. Choć wspomniane większe osobniki miały takie właśnie czarne jagody, a krzewy te dochodziły do 2 metrów wysokości. I na 100% nie jest to czarny bez - owoce występują tu "pojedynczo".

Na powiększeniu widać malutkie, zaschnięte dzwoneczki - teraz nie wiem czy wyschły bo nie podlałem (bo gdzies tam wyjechałem) czy wyschły bo nie było pszczółki :)

zbliżenie na malutkie dzwoneczki;)}

od maj.2004

2. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 01:53
"remek"

Bosz... gdzieś Ty to znalazł dokładnie? Masz jakieś foty liści?

3. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 17:11
"Zientas" (b/log.)

Zrobiłem :)

Teraz coś się da zidentyfikować?

4. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 17:12
"Zientas" (b/log.)

... i dodam, że roślina znaleziona na obszarze byłego woj. leszczyńskiego.

od maj.2004

5. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 17:31
"remek"

nie stasz...:

6. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 19:54
"Zientas" (b/log.)

i nic?:/

od wrz.2004

7. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)

Was ist das???

Kapusta und kwas?

Nein!:-D

Wygląda mi to na kruszynę pospolitą (Frangula alnus), a przynajmniej tak mi się kojarzy (liście odwrotnie jajowate, błyszczące, czarne owoce, niepozorne kwiaty w kątach liści, rosła w lesie, a do tego tworzy "większe krzewy").

Rzuć okiem na www.atlas-roslin.pl - jest tam w spisie. Tak swoją drogą, to roślinka chroniona, ale nieświadome zbieranie nie jest łamaniem prawa;-))

8. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
1.lis.05 21:14
"Zientas" (b/log.)

Dziękuję za odpowiedź.

A swoją drogą to (jak wspomniałem powyżej) ją uratowałem bo rosła na drodze w zacienionym miejscu, a u mnie proszę jakie piekne, duże i zielone liście. Jej koleżanki w lesie są raczej mizerne i maja żółtawe liście... czyli ją "ochroniłem";)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

od wrz.2004

9. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)

Tyle tylko, że ja wcale nie jestem pewien, czy to ona:-)))

od maj.2004

10. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
2.lis.05 00:21
"remek"

No tak, to może być kruszyna, ale masakrycznie dziwnie wygląda na tych zdjęciach, wręcz egzotycznie...

Kora kruszyny wydaje charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Zedrzyj kawałek z młodego pędu i poniuchaj.

a przy okazji, nieznajomość prawa nie usprawiedliwia winnego <lol>

Pozdrawiam

od lis.2004

11. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)

To kruszyna pospolita. Obecnie jest pod czesciowa ochrona. Ciekawa jestem tylko, czy trzymasz ja w domu, czy na zewnatrz. Bo jesli w domu, to az dziw, ze Ci tak pieknie rosnie. Bowiem rosliny z naszej strefy klimatycznej w zimie powinny przechodzic okres spoczynku, a wiec powinny miec zapewniona nizsza temperature. Jesienia kruszyna wybarwia sie na czerwono i ma czarne jagody.

Na stronce, ktora podaje, jest kilka jej fotek, w roznych stadiach rozwoju.

tncweeds.ucdavis.edu

biopix.dk

(wiadomość edytowana przez Kayenn 02. listopada. 2005)

(wiadomość edytowana przez Kayenn 02. listopada. 2005)

12. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
2.lis.05 10:37
"Zientas" (b/log.)

Wygląda ładnie bo jest odpowiednio nawożona i regularnie podlewana (zauważyłem, że lubi dużo wody), słońca za dużo nie potrzebuje, poza tym spiewam jej piosenki, mówie do niej i słuchamy razem radia;D haha...

A co się stanie jeśli całą zime będę ją trzymał na parapecie w pokoju i nie odczuje niskich temperatur? (nie będzie syndromu jesieni i zimy i wiosny). Może jej to zaszkodzić?

Ps. Kory na razie nie będę zdzierał - wierzę Wam na słowo;)

od lis.2004

13. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)

Na pewno czulosc jej nie zaszkodzi;), ale roslinka z dworu, powinna zimowac na dworze, gdyz inaczej jej cykl moze byc zaburzony. Moze teraz pieknie wyglada, ale z czasem moze zmarniec. choc kto to wie... nie trzymalam kruszyny w domu nigdy. Moze ona jest jakas wyrozumiala i to radio i spiewy jej sluza;)))

od sie.2008

14. Czy to jest wilcza jagoda - przytargałem coś z lasu ;)
24.sie.08 19:53
Rafał "rafalsztik"

Najłatwiej będzie osądzić czy to kruszyna, czy wilcza jagoda gdy będzie owocowała. Jagody kolor mają identyczny jednak w przypadku kruszyny wyrastają na krótkiej, cienkiej łodyżce, podczas gdy u wilczej jagody dodatkowo otoczone są cienkimi, zielonymi, ostro zakończonymi listkami rozchodzącymi się jak promienie. Ta metoda zapobiegnie zdzieraniu kory (która przy okazji ma właściwości lecznicze)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji