bio-forum.pl

mączlik różanecznikowy

bez logowania - można przeglądać

od mar.2009

1. mączlik różanecznikowy

Odrosty na moich redodendronach są lepkie ale nie zauważyłam żerowania owadów mączlika. Są to tylko moje podejrzenia, nie wiem czy słuszne. Po za tym pąki są szare i równie lepkie, sądze że jest to szara pleśń. Proszę o radę, pąki spryskałam Topsinem, po za tym nie wiem czy dobrze rozpoznaję choroby.

od maj.2009

2. mączlik różanecznikowy

Jaki to różanecznik i kiedy to się stało? Za mało informacji. Może to być szara pleśń, w tym wypadku sam oprysk niewiele da-chore gałązki obciąć. W przyszłym roku nie zakwitnie...

od cze.2009

3. mączlik różanecznikowy

a pod jakim drzewem rośnie? lepki może być z róznych przyczyn młodziutkie odrosty u niektórych odmian są naturanie lepkie i nie obcinaj gałązek jedynie delikatnie pąki jesli nic nie pomoże a najpierw spryskaj BRAVO, SCORE

od maj.2009

4. mączlik różanecznikowy

Z tym się zgadzam. Najlepsza bylaby fotografia.

od mar.2009

5. mączlik różanecznikowy

Dziekuję za odpowiedzi. Niestety nie wiem jaka to odmiana redodendrona a krzewy nie rosną pod drzewami. Porażone pąki oderwałam i zauważyłam że są w środku suche, brązowe. Pewnie to jakiś rodzaj grzyba zaatakował roślinę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji