Sprawdź czy to nie Hydropus subalpinus.
No tak:-) Widzę, że ma kat. R czyli warto zgłosić?
Dla mnie nowość:-)
Aniu, nie mieszaj Mirkiemu w głowie:-) To przecież jakaś Entoloma.
Aż tak źle z moim wzrokiem????
A kolor wysypu?
Ciekawa dyskusja. Po zrobieniu wysypu powinno być więcej wiadomo bo Entoloma i Hydropus mają różne kolory
o, właśnie o tym samym pomyślałem co Ania :)
(wypowiedź edytowana przez listek 26. maja. 2009)
Jutro zrobię wysyp w... lesie. Bo zanim dojadę do domu będą to mam suszki przy takim skwarze...
Choć nie chcę mi się wierzyć, że wysypie na różowo.
Korzeniasty trzon widoczny na jedym ze zdjęć przemawia za tym, że się mylę, ale na swoją obronę mam zdjęcie numer dwa - prążkowany brzeg kapelusza (przeświecające blaszki), nigdy takiego nie widziałem u H. subalpinus.
Kolor wysypu będzie przekonywującym argumentem. Zatem czekamy.
Ja nie mam nic na swoją obronę poza tym, że "ze zdjęcia wydawało mi się, że to może być ten gatunek, a żaden inny nie przychodził mi do głowy":-)))
czekamy:-))
Zatem kolor wysypu jest ewidentnie BIAŁY:-)
Dziś trochę podrosły-ciepło-wilgotno:-)
Największy kapelusz ma 4, 5 cm
(wypowiedź edytowana przez mirki2 27. maja. 2009)
Błądzić jest rzeczą ludzką. Anię uprzejmie proszę o wybaczenie, że poddawałem w wątpliwość jej typowanie:-)
Pozostanie z tego nauka dla wszystkich kochających kapeluszaki: przy ich oznaczaniu wysyp to podstawa.
A dla mnie nauczka, żeby sie nie odzywać w kwestiach, o których mam jedynie blade pojęcie.
:-)) Darku, poddawaj w wątpliwość moje pomysły ZAWSZE, gdy wydzadzą Ci się podejrzanie beztroskie.
Nadal bez pewności (ale z nadzieją), że to mokronóżka uparcie będę optować za mikroskopem, jako ostatecznym rozstrzygaczem racji.
W GREJ-u widzę tylko jedno zgłoszenie
"Sympatyczne"grzybki:-)
Mało zgłoszeń zapewne spowodowane jest ich kamuflażem? Czy może są rzadkie?
A diabli wiedzą. Podeślij Mirku zgłoszone grzyby jakoś teraz ok?
5 lipca będziemy koło Ciebie.... więc....
5 lipca powinnam być w Turwi:-) Przygotuję mały magazyn na suszki;-)
Mały????:-)
No, na miarę zabytku, w którym mieszkam;-))