bio-forum.pl

pomarańczowy nad Dunajcem

bez logowania - można przeglądać

od sie.2005

1. pomarańczowy nad Dunajcem
31.paź.05 14:14
Anamorf
1

od paź.2005

2. pomarańczowy nad Dunajcem

A na jakim podłoży wystapił porost? Masz moze zdjęcie całej plechy? Trochę podobne do Xanthoria elegans

od sie.2005

3. pomarańczowy nad Dunajcem
1.lis.05 18:52
Anamorf
1

rósł na kamieniu [skale], na brzegu Dunajca, blisko Pienin

od wrz.2005

4. pomarańczowy nad Dunajcem

Moim zdaniem Xanthoria elegans ale przydało by się zbliżenie skrajnego fragmentu plechy. Jak wyglądały odcinki plechy (płaskie czy wypukłe; czy były pokryte ziarenkowatymi soraliami)?

od sie.2005

5. pomarańczowy nad Dunajcem
6.lis.05 23:27
Anamorf
1

niestety z powodu pośpiechu zrobiłem mało zdjęć.

----

mógłbym spróbować zerknąć pod mikroskopem. mam kilka środkowych fragmentów plechy jak sądzę. podczas próby zobaczyłem jedynie worki 8 zarodnikowe. niestety nie mam doświadczenia w ogladaniu pod mikroskopem porostów. może jest jakaś prosta cecha, która pozwoliłaby na 100% potwierdzić, że to jest Xanthoria elegans?

co jest najbardziej podobne?

od wrz.2005

6. pomarańczowy nad Dunajcem

Przy Xanthoria cechy mikroskopowe nie mają aż tekiego znaczenia. Ponieważ plecha jest bez soraliów i odcinki są wypukłe - diagnoza jest w zasadzie pewna.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. pomarańczowy nad Dunajcem
1.mar.06 21:53
"mihau" (b/log.)

Xantoria elegans

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji