bio-forum.pl

Żółte galaretki - Ditiola radicata?

bez logowania - można przeglądać
GRej160896

od maj.2009

1. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Znalazłam te maleńkie ( 2- 4 mm) grzybki na murszejącej, leżącej kłodzie 16. 05. 09.

Las mieszany z przewagą sosny. Szukałam trochę w internecie i najbardziej podobne są te moje grzyby do Ditiola radicata, ale mogę się mylić, ponieważ jest bardzo mało informacji na jej temat, a na polskich stronach nie ma prawie nic.

Proszę o pomoc w identyfikacji.

od lip.2004

2. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

od maj.2009

3. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Wszystkie te strony przeglądałam wcześniej (umiem korzystać z zasobów internetu) i po porównaniu znalezionych grzybów do Ditiola pezizaeformis zauważyłam, że te moje mają np. wyraźniejsze i takie odgraniczone trzonki. Stąd moja prośba o pomoc w oznaczeniu i pytanie czy to może być D. radicata?

od gru.2003

4. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Cześć Lusi! Jak miło Cię widzieć na Bio-forum:-)

Ja już od dawna poluję na łzawniczkę ale jakoś nie mam szczęścia...

i zapewnę jak bym znalazł miałbym taki sam problem jak Ty.

od maj.2009

5. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Cześć Mirek :)

Kilka ciepłych, słonecznych dni i domniemane łzawniczki trochę podeschły:

Teraz w Poznaniu codziennie pada, więc sprawdzę w niedzielę czy doszły do formy.

od maj.2003

6. Żółte galaretki - Ditiola radicata?
22.maj.09 08:09
Anna Kujawa "AniaK"

Spróbuję sprawdzić co to, jak mi podeślesz do Turwi, albo podrzucisz na Bukowską (tyły Małego ZOO) - suche.

Bo nie wiem co to.:-)

od maj.2009

7. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Dziękuję Aniu :)

Podrzucę na Bukowską, tylko proszę o dokładny adres i w jakich godzinach mogę Cię tam zastać. Mam mały kawałek drewna z czterema owocnikami- czy tyle wystarczy?

od maj.2003

8. Żółte galaretki - Ditiola radicata?
22.maj.09 09:37
Anna Kujawa "AniaK"

To jest Bukowska 19 - Instytut Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN. Nie ma mnie tam, bo pracuję w Turwi, w Stacji Badawczej tego Instytutu. Ale w godzinach 8-15-sta zawsze możesz zostawić dla mnie grzybki w podpisanym czymś (pudełeczko?) na portierni lub w pracowni botanicznej (pierwsze drzwi po lewej stronie tuż przy wejściu). Raz w tygodniu zazwyczaj ktoś od nas jest w Poznaniu, to zabierze do Turwi.

Natomiast, gdybyś sobie robiła wycieczkę po okolicach Poznania, to w Turwi jestem 24 godziny na dobę z niewielkimi przerwami:-)

4 owocniki powinny spokojnie wystarczyć.

od maj.2003

9. Żółte galaretki - Ditiola radicata?
7.cze.09 16:33
Anna Kujawa "AniaK"
pudeleczko
pudeleczko2

Dostaję sporo grzybów, ale po raz pierwszy dostałam opakowane tak elegancko:-))))

Według mnie dobrze wytypowałaś Lucyno.

podstawki

tu podstawki w różnym wieku - od najmłodszej [1] do najstarszej [4])

zarodniki

a tu zarodniki - ciut grubsze niż w kluczach

zarodnik2

Na tym zarodniku widać pojedynczą przegrodę - bardzo mało było dojrzałych podstawek, więc i zarodników dojrzałych niewiele:

od gru.2003

10. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Lusi jest bezbłędna:-)))

od maj.2009

11. Żółte galaretki - Ditiola radicata?

Dziękuję Aniu za tak szybkie oznaczenie :)))

Opakowanie może nie całkiem odpowiednie do okoliczności;)

Mir (ka, ek)- pozdrawiam!

Ditola radicata jest na czerwonej liście ze statusem [E], czy mogę ją zgłosić do rejestru GREJ?

od maj.2003

12. Żółte galaretki - Ditiola radicata?
13.cze.09 18:45
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, jak najbardziej możesz ją zgłosić.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji