bio-forum.pl

Co to za oset??

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Co to za oset??
17.maj.09 14:37
Justyna M "justine145"

Czy to ten sam co kwitnie na fioletowo, czy inna odmiana??

od sty.2007

2. Co to za oset??

Ten, co kwitnie na fioletowo, to ostrożeń polny Cirsium arvense atlas-roslin.pl - pewnie tego masz na myśli?:-)

Co do przedmiotu pytania - w naturze łatwiej byłoby mi rozpoznać Cirsium arvense po samych liściach, ze zdjęcia nie bardzo, ale wydaje mi się, że to nie jest ten fioletowo kwitnący ostrożeń polny, a co sądzą inni?

od maj.2009

3. Co to za oset??
17.maj.09 14:55
Justyna M "justine145"

Może dodam, że na łące rósł jak paprotka, tzn nie miał łodygi ani niczego takiego...

od kwi.2007

4. Co to za oset??

Na łodygę jeszcze za wcześnie :)

Według mnie to jest ostrożeń polny.

Młoda roślina:

kwiatostan już kwitnącej (z łodygą :))

A jeżeli mowa o fioletowo kwitnący, to może raczej ostrożeń łąkowy (może bardziej purpurowy niż fioletowy?)

od cze.2010

5. Co to za oset??
17.maj.09 22:14
Piotr Grzegorzek

Nie mieszajcie dziewczynie w głowie, skoro to o nazwę czego się pytała to tylko ostrożeń polny. A poza tym, kiedy ktoś zadaje zrobienie zielnika zazwyczaj poleca zbieranie roślin kwitnących. Jeśli tak było, to dlaczego zbierałaś te bez kwiatków. Ostatecznie o od kwietnia do dziś zakwitło w całej Polsce co najmniej 500 gatunków i znalezienie tych kilkudziesięciu do zielnika nie powinno być problemem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji