bio-forum.pl

Otidea bufonia

bez logowania - można przeglądać
GRej141564

od wrz.2006

1. Otidea bufonia

29. 09. 2008. Wszystko przemawia za tym oznaczeniem, ale mam wątpliwość - rozmiar zarodników. Zarodniki mierzone w workach, wyglądają na dojrzałe ale to według mnie, a te "luźne" mogą pochodzić z mechanicznie uszkodzonych worków. Czy na podstawie takich zarodników można 100% oznaczyć?

1

zarodniki w workach

2

luźny zarodnik

3

parafizy

4

owocnik

Zarodniki: 5, 9 - 6, 6 x 13, 1 - 15, 3

od maj.2003

2. Otidea bufonia
24.maj.09 09:26
Anna Kujawa "AniaK"

O. bufnia raczej nie - nie jest tak wyraźnie dwukolorowa. To może być ciekawszy gatunek, podaj siedlisko, wymiary owocnika i kolor jaki według Ciebie jest po stronie zewnętrznej (aparat przeklamuje, a nie chciałabym sugerować ani Ciebie ani siebie:-)).

od wrz.2006

3. Otidea bufonia

Owocnik wyraźnie dwukolorowy, wysokość 4-5cm., rósł pojedynczo w lesie mieszanym - sosna, dąb, brzoza - inne drzewa w tym miejscu możliwe, nie zwróciłem dokładnie uwagi. Koloru zewnętrznej strony nie określę dokładnie, zdjęcia raczej nie przekłamują, jeśli już to rozjaśniają (zewnętrzną stronę) i trochę za czerwono.

A już myślałem, że udało mi się oznaczyć (po zarodnikach i pomarańczowym kolorze).:- (

[bf#205067]

od maj.2003

4. Otidea bufonia
24.maj.09 22:31
Anna Kujawa "AniaK"

Podejrzewam Otidea mirabilis. O. bufonia nie różni się wyraźnie kolorem strony zewnętrznej i wewnętrznej.

od wrz.2006

5. Otidea bufonia

mycodb.fr

Kolorystycznie podobna do zdjęcia wyżej linkowanego, jeszcze po zewnątrz ciemniejsza.

Jeśli wiecie co można sprawdzić (z suszka), żeby oznaczyć, napiszcie proszę:-)

od maj.2003

6. Otidea bufonia
30.maj.09 13:17
Anna Kujawa "AniaK"

Chyba już nic nie można posprawdzać:-)

Fragment klucza do europejskich gatunków Otidea (Mornand i Courtecuisse 2005):

1a - Apotecja rozcięte na boku do samego dołu... 2

1b - Apotecja nie rozcięte lub tylko lekko.... 10

2a - Receptakl żółty: ściana zewnętrzna excipulum jednorodna, zbudowana z jednego typu komorek (Flavoscypha)............................. 3

2b - ściana zewnętrzna excipulum składa się z dwóch typów komorek........ 4

3a - Hymenium ochrowe, strona zewnętrzna żółta, żyłkowana; wysokość do 3 cm, zarodniki 10-13 x 5-6 um...... O. phlebophora

3b - Hymenium siarkowo żółte; z zewnątrz białe przy podstawie, wysokość do 5 cm, zarodniki 19-21 x 9-12 um...... O. cantharella

4a - Wyraźnie dwukolorowe............ 5

4b - mniej więcej dwukolorowe............ 6

4c - jednobarwne................. 7

5a - Hymenium żółtooliwkowe, z zewnątrsz fioletowe, wysokość do 3 cm, zarodniki 10-15 x 6, 5 - 7, 5 um................ O. mirabilis

5b - Hymenium bukszpanowo żółte (?), z zewnątrz brązowooliwkowe, wysokość do 8 cm, wyższe od średnicy, zarodniki 16-18 x 7-8 um....... O. grandis

5c - Hymenium liliowopurpurowe, z zewnątrz ochrowooliwkowe, średnica do 4 cm, wysokość mniejsza od średnuicy, zarodniki 14-16 x 8-10 um....... O. lilacina

6a - Hymenium brązowożółte, z zewnątrz czysto ochrowe, wysokość do 7 cm, wyższe od średnicy, zarodniki 12-14 x 5-7 um....... O. alutacea

6b - Hymenium żółtopomarańczowe, +/- łososiowe, z zewnątrz żółtoochrowe, wysokość do 10 cm, zarodniki 12-14 x 7-9... O. onotica

6c - Hymenium różowokarminowe, z zewnątrz jasno żółte; wyskość do 5 cm, niższe od średnicy, zarodniki 10-12 x 5-6 um........ O. concinna

No nic innego nie pasuje.

Nie daję już tłumaczenia jednokolorowych i nierozciętych

od wrz.2006

7. Otidea bufonia

Dziękuję za klucz. Na podstawie informacji o grzybku, a przede wszystkim z moją wiedzą w życiu bym nie odczytał z tego klucza, że to O. mirabilis.

Zgłosić do GREJa jako O. mirabilis?

od maj.2003

8. Otidea bufonia
6.cze.09 12:50
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, zgłoś i podeślij suszka.

No i gratulacje wielkie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji