bio-forum.pl

Smardz z bardzo grubym trzonem

bez logowania - można przeglądać
GRej136739

od lip.2005

1. Smardz z bardzo grubym trzonem
6.maj.09 18:33
Grażyna Domian
Morchella crassipes1
Morchella crassipes2
Morchella crassipes3

Znaleziony wczoraj nad jeziorem Kosino w Puszczy Drawskiej. Niestety ten jedyny znaleziony owocnik wyrósł przy samej ścieżce i został chyba przez kogoś kopnięty - lekko podsuszona główka leżała obok trzonu. Byłam tam przypadkiem i bardzo krótko, toteż nie miałam czasu szukać innych owocników. Początkowo myślałam, że to smardz jadalny, teraz jednak zastanawiam się czy to nie może być smardz grubonogi (Morchella crassipes)?

od cze.2010

2. Smardz z bardzo grubym trzonem
6.maj.09 21:49
Piotr Grzegorzek

Raczej mocno przeterminowany Morchella conica

od lip.2004

3. Smardz z bardzo grubym trzonem

Przydałoby się bardziej poglądowe zdjęcie na główkę z lepiej widocznym ułożeniem alweol.

Mi, po tych alweolach wygląda bardziej jak Morchella esculenta?

od lip.2005

4. Smardz z bardzo grubym trzonem
7.maj.09 00:45
Grażyna Domian
Morchella4

Myślę, że Morchella conica powinna mieć bardziej regularnie ułożone alweole i żebra. Poniżej zbliżenie główki.

od lip.2004

5. Smardz z bardzo grubym trzonem

Z przegladanych przeze mnie na internecie zdjęc M. crassipes ma dosy zróznicowany wygląd alweol i żeber? Natomiast trzon na zdjęciach jest czasami najgrubszy u samej podstawy.

Zaczęło padac (u Was nawet "lac i wiac"), więc może warto będzie się wybrac w to miejsce jeszcze w tym roku?

Z tego co udało mi się doczytac (nie wiem czy dobrze?), to przy oznaczaniu M. crassipes to: morfologia owocnika lub DNA, więc przy tym owocniku chyba niewiele da się powiedziec.

od lip.2005

6. Smardz z bardzo grubym trzonem
10.maj.09 08:20
Grażyna Domian

Dziękuję Bogdanie:-) Niestety nad tym jeziorem byłam przypadkiem - zmęczona dłuższą jazdą, wyskoczyłam tylko na krótką przebieżkę po lesie. Istnieje znikome prawdopodobieństwo, że w najbliższym czasie znów się tam pojawię:- ( Jeśli jednak do tego dojdzie, to z całą pewnością poszukam nowych owocników.

od maj.2003

7. Smardz z bardzo grubym trzonem
11.maj.09 18:50
Anna Kujawa "AniaK"

Też jestem zdania, że nie da się o nim nic powiedzieć poza tym, że najprawdopodobniej jadalny w szerokim ujęciu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji