bio-forum.pl

Amatorska hodowla boczniaka.

bez logowania - można przeglądać
uprawa grzyb.

od kwi.2009

1. Amatorska hodowla boczniaka.

Witam, jestem zainteresowany hodowlą boczniaka w celach naukowych (szkolnych), tzn. chciałbym zacząć standardową hodowlę i następnie prowadzić obserwację. Tylko że nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Może orientuje się ktoś, gdzie w okolicach Olsztyna mógłbym zakupić grzybnie boczniaka? Zastanawiam się też czy hodowle prowadzić na beli czy na sieczce (chciałbym żeby w miarę szybko rosło).

Mam również problem, z temperaturą. Myślę, że w piwnicy za ciepło będzie na odmiany zimowej a na dworze może się odmiana letnia przegrzać (jak temp. skoczy powyżej 25....) Proszę o radę, wskazówki i informację. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

od maj.2003

2. Amatorska hodowla boczniaka.
11.maj.09 18:45
Anna Kujawa "AniaK"

Skoro jestes zainteresowany hodowlą boczniaka w celach naukowych, to musisz się najpierw teoretycznie doszkolić i zaplanować CO chcesz badać podczas tej hodowli.

od kwi.2009

3. Amatorska hodowla boczniaka.

Dokładnie to obserwować wzrost, dlatego tez interesuje mnie jak zapewnić takie same warunki dla różnych prób. I ile czasu rosną boczniaki. Niestety zgubiłem moją książkę o hodowli, dlatego proszę o porady tutaj. Z teorii, jaka temp powietrza i wilgotność jest potrzebna? Jak je zapewnić jeśli pomieszczenie nie spełnia tych warunków, i szczególnie jakieś porady na temat higieny uprawy (czytałem że pleśnie są dość trudną konkurencją do zwalczenia;/) I czy ktoś się orientuje gdzie najbliżej zakupić można grzybnie skoro mieszkam w Olsztynie?? Może zna ktoś jakiegoś hodowce boczniaka od którego mógłbym się podszkolić?

(wypowiedź edytowana przez kosciej 12. maja. 2009)

od maj.2003

4. Amatorska hodowla boczniaka.
12.maj.09 18:15
Anna Kujawa "AniaK"

Przepraszam, ale w dobie netu wystarczy wpisać odpowiednie słowa w wyszukiwarkę i masz tysiące (ponad 2) stron w różnym stopniu traktujących o warunkach uprawy boczniaka

(google.pl

Ta sama wyszukiwarka po wpisaniu słów: boczniak hodowla olsztyńskie

wyrzuca ileś tam stron, a wśród nich taką:

warminsko-mazurskie.teleadreson.pl

Z kontaktami:-)

powodzenia

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji