bio-forum.pl

bagienna Orbilia z brzozy

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. bagienna Orbilia z brzozy

Takie śliczności rosną na spodniej stronie zmuszałej brzozy. Średnica tych z fotografii 0, 5 mm

w hymenium widać parafizy z kulkowatym zakończeniem.

zarodniki:

od maj.2003

2. bagienna Orbilia z brzozy
5.maj.09 06:45
Anna Kujawa "AniaK"

Z takimi zarodnikami to raczej coś innego.

Pimpek???

od sie.2002

3. bagienna Orbilia z brzozy
7.maj.09 19:52
"pimpek"

No ale czemu by nie Orbilia coccinella (Sommerf.) P. Karst. (1871)? Ja bym na nią stawiał:-)

od wrz.2006

4. bagienna Orbilia z brzozy

W wątku [bf#42923] faktycznie podobieństwo mikroskopowe znaczne. Makroskopowo cą inne, lecz nie wspomniałem wcześniej, że na tym samym kawałku drewna rosły też takie czerwonawo zabarwione (na górnej, odsłoniętej stronie) i to pewnie ten sam gatunek

od sie.2002

5. bagienna Orbilia z brzozy
8.maj.09 08:04
"pimpek"
1

Bo ona niekiedy jest taka bezbarwna;-)

od maj.2003

6. bagienna Orbilia z brzozy
11.maj.09 19:13
Anna Kujawa "AniaK"

Dwie duże krople w zarodnikach? Nie, no...

Chyba, że narysowane nie do końca prawdziwie:-)

od sie.2002

7. bagienna Orbilia z brzozy
11.maj.09 19:45
"pimpek"
1

Bo to u nich tak wygląda nieraz. To tablica z kilku znalezisk od 2006 az po tegoroczne ze Szczecina.

bez zasady - nieraz tak wyglądają niedojrzałe, nieraz przedojrzałe a bardzo często martwe, w których wiele małych łączy się w dwie większe. I wówczas, jeśli kolor jest zwartowany - niekiedy aż nie można uwierzyć, że to Orbilia, ale podstawa wworka i jego szczyt wyprowadzają z błędu.

od maj.2003

8. bagienna Orbilia z brzozy
11.maj.09 19:56
Anna Kujawa "AniaK"

ok. Przekonałeś mnie :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji