bio-forum.pl

Pobieranie maleńkich owocników na eksykaty

bez logowania - można przeglądać
fungarium metody

od lip.2004

1. Pobieranie maleńkich owocników na eksykaty

Ponieważ częśc zebranych ostatnio i przetrzymywanych w miniszklarenkach owocników asco (i nie tylko) potrzeba mi już wysuszyc i umieścic w zielniku, mam tego typu pytanie.

Jakiego rodzaju (wielkości) materiał pobierac do zachowania go, jako dobry i wygodny w późniejszym wykorzystaniu eksykat?

Foto 1 - z tego typu nie ma problemu

Foto 2-3 czy zachowywac owocniki z tak dużym podłożem

Foto 4-5 czy też pobierac kilka-kilkanaście owocników z minimalną ilościa podłoża.

Chodzi mi o to, że te maleńkie owocniki na dużym podłożu (po wysuszeniu) praktycznie znikają, jak więc je w razie potrzeby, później odnaleźc?

Czy coś się zmieniło (ulepszyło) w kwestii przechowywania owocników jako EKSYKATÓW?:

"Pimpek - 2006. 03. 28 16: 36 Pudełeczka po kliszach do aparatów można nabyć na Allegro w cenie 7, 90,- za 100 sztuk pudełeczek....

Właśnie nabyłem :) Podzielę się doświadczeniami, ale już wiem, że jest to idealna sprawa gdy idę na Asco-branie i chciałbym przynieść do domu żywe grzybki..."

czy też torebki strunowe w plastikowych pudełkach?

1.

2.

3.

4.

5.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji