bio-forum.pl

Grzybki na .... środku wody ;-)

bez logowania - można przeglądać
GRej130097

od sty.2007

1. Grzybki na .... środku wody ;-)

Dziś, pod wieczór, zbiornik wodny - dzieło człowieka, chociaż ukształtowanie terenu naturalne, polodowcowe, ale człowiek zbudował tu małą tamę i powstał śródleśny podłużny staw.

na stawie
na stawie
na stawie
na stawie

A na tym stawie, w jego zachodniej części.....:

Pobrać eksykat było trochę trudno, więc nie mam;-)

Z wyglądu powierzchni kapelusza kojarzy mi się z Lentinus tigrinus, ale czy to czas (i miejsce;-) na taki gatunek?

od lip.2005

2. Grzybki na .... środku wody ;-)
26.kwi.09 21:36
Grażyna Domian

Twardziak tygrysowy (Lentinus tigrinus) - gratuluję Basiu:-) Ja jeszcze go nie spotkałam w tym roku. To typowe dla niego siedlisko i pora występowania.

od sty.2007

3. Grzybki na .... środku wody ;-)

Grażyno, znów BARDZO DZIĘKUJĘ!!!:-)))

Wiesz, tam w lesie nie pomyślałam o twardziaku tygrysim, bo cechy dokładniej zobaczyłam dopiero na zdjęciach, przede wszystkim zaciekawiło mnie to miejsce, gdzie sobie wyrosły, fakt, gałązka, ale w wodzie!:-) A tu okazuje się, że to wszystko daje się wytłumaczyć!:-)))

Ciekawe, co Ania na takie znalezisko - na razie bez eksykatu, ale naprawdę jestem gotowa pojechać po eksykat, tylko uzbroję się w długą tyczkę;-):-)

od lip.2005

4. Grzybki na .... środku wody ;-)
26.kwi.09 21:58
Grażyna Domian

Myślę, że grzybek jest na tyle charakterystyczny iż będzie możliwe zaakceptowanie zgłoszenia na podstawie dokumentacji fotograficznej. Tyczka niewiele by pomogła w zdejmowaniu okazu (te twardziaki są bardzo delikatne - mogłyby się pokruszyć)- chyba, że myślisz o wykorzystaniu tyczki jako narzędzia ratunkowego przed utopieniem się;)

od sty.2007

5. Grzybki na .... środku wody ;-)

Myślałam, żeby gałązkę przyciągnąć do brzegu:-)

od sty.2007

6. Grzybki na .... środku wody ;-)

Ale to bosak byłby potrzebny;-)

O, jak kruche, to tylko narobiłabym szkód:- (

od maj.2003

7. Grzybki na .... środku wody ;-)
28.kwi.09 08:16
Anna Kujawa "AniaK"

Basia, czas, miejsce i pora dla tych grzybów - idealne:-) Przyjme na podstawie zdjęcia. Chociaż chciałam przypomnieć, że jeszcze nie tak dawno we wszystkich naszych rodzimych publikacjach (i nie tylko rodzimych) czarki były "tak charakterystyczne i tak jednoznacznie "szkarłatne", że nie było "potrzeby ich dokumentowania suszkami":-)))) Więc, mając to na uwadze, tam gdzie się da bez narazenia życia pozyskać suszek....:-)

od sty.2007

8. Grzybki na .... środku wody ;-)

Aniu, bardzo dziękuję za potwierdzenie oznaczenia i umożliwienie zgłoszenia - oczywiście, gdzie się da bez narażenia życia pobrać suszek, będzie suszek - bankowo!:-)))

Jakie fajne to znalezisko dla mnie, na miejscu naprawdę nie poznałam, z czym mam do czynienia, po obejrzeniu fotki nie dowierzałam, a okazuje się, że tu wszystko - czas, miejsce - "książkowe" dla tego gatunku:-)))

Wniosek - szukając grzybków trzeba mieć oczy dookoła głowy i patrzeć WSZĘDZIE!!!!!:-)))

od sty.2007

9. Grzybki na .... środku wody ;-)

Dziś patrzyłam wszędzie;-) i znów znalazłam grzybki na wodzie, tym razem nad bocznym korytem Warty stanowiącym taki podmokły nadwarciański łęg - i tam..... "centrum zgromadzeń" Lentinus tigrinus - ile ich tam było:-)))))

Podziękowania dla wszystkich Bio-Forumowiczów, dzięki których radom stopniowo, powolutku coraz więcej wiem, czego, gdzie i jak szukać, nie zawsze znajduję, ale ile przyjemności w tych poszukiwaniach:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji