bio-forum.pl

Smardze jadalne

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od kwi.2009
#0

1. Smardze jadalne

Kochani jak sie zjada smardze????

od lip.2004
#0

2. Smardze jadalne

Kochana

smardze najczęsciej zjada się zaczynając od czubka - tak smakują podobno najlepiej (przepis z Francji)

ale sa także smakosze że wolą zaczynać od nóżki,

ja się wyłamuję i wgryzam się w środek, wcześniej nadziewam je czarnym kawiorem - pychota!!

od kwi.2009
#0

3. Smardze jadalne

Hahhaha, dzieki, chyba przesmaze je na masle...

od lip.2004
#0

4. Smardze jadalne

Ja tak jak Robert lubię je z kawiorem, ale dodatkowo wkładam je do muszli po ostrydze i zapiekam. Jeszcze lepsza pychota!!!

Mam tylko problem, bo smardzy w sklepach Ci u nas dostatek, ale nigdzie nie mogę dostac ostryg - więc chwilowo nie jem, bo nie lubię w innej postaci:- (( (

od kwi.2009
#0

5. Smardze jadalne

Fantazja, pewno po tych smardzach, hahaah, pozdrawiam

od paź.2005
#0

6. Smardze jadalne

Elu, tu się mylisz. To nie jest fantazja. To u nas w Polsce marzenia. Chyba wiesz o tym, że u nas są pod ścisłą ochroną, nawet te Twoje z ogródka:- (

od kwi.2009
#0

7. Smardze jadalne

Zainteresowalam sie tematem smardzy w tym roku, a ze jestem zjadacz pospolity, to oczywiscie od strony kulinarnej (bo podslyszalam!!) a skoro tak, to ktos beknie!!!

pozdrawiam

od paź.2005
#0

8. Smardze jadalne

Elu - trochę Ci zazdroszczę, że miałaś okazję je sprbować. Tyle lat zbieram grzyby i nigdy nie udało mi sie trafić smardza. Może dlatego, że zbierałem grzyby tylko jesienią:-)?

Tutaj na Bio-forum, dzięki pomocy userów ( dzieki Jolu), pierwszy raz widziałem smardza w zeszłym roku. No i oczywiście, że juz wiedziałem o jego nietykalności. Miałem w tym roku pojechać na Słowację za nimi. Niestety, w tym roku nie wypali - zmiana pracy.

Dobrze to, czy nie, że wlazłem na to forum?

Nie - bo wiem, że smardz jest pod ochroną i żegnaj danio.

Tak - bo miałem go okazję wreszcie zobaczyć na własne oczy.

Sumując, lepiej jak tu zagldam. Nigdy nie chodziłem na grzyby wcześniej niż w lipcu i to po sporej ilości deszczu. Nie jadłem smardza, ale za to już jem żółciaka siarkowego, boczniaka ostrygowatego, czernidłaka kołpakowatego, muchomora czerwonawego, gołąbki, czarcie jajo, zimówki aksamitnotrzonowe...

Gdybym tu nie zaglądał, zbierałbym opieńki tylko malutkie a duże uważałbym za niejadalne. Czy wiedziałbym co to kurkówka?

Elu - koniecznie musisz tu zaglądać częściej. Musisz być na naszych zlotach. Zarejestruj się na forum towarzyskim. Zapisujemy na zlot! Już trzeci raz się spotkamy i wierzę w to, że znowu coś nowego wpadnie do mojego koszyka.

(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 28. kwietnia. 2009)

od kwi.2009
#0

9. Smardze jadalne

Troche tu pyskowalam 3lata temu, znow jestem, sledze wszystkie Wasze poczynania, plakalam ze szcescia ogladajac galerie prac konkursu 2008, ale juz nie pyskuje bom tylko milosnik i zjadacz, ahhaha.

Smardzyka sprobowalam tylko "jednym zebem"bo bardzo uczepilam sie zycia, ahhah, a za to co Ty Rysiu zjadasz, to szacun? czy juz nie wiem co?

od wrz.2008
#0

10. Smardze jadalne
8.cze.09 01:12
"chrisfir"

smardze i ostrygi

rzadkie wielce

co za połączenie;)

wiem gdzie sa tanio ostrygi jakby kto pytał

muszle mi zostały i umilają teraz rybkom w oczku deną mizerię

ale jak ktoś ma tego rzeczonego smardza

to wymyję dwie muszle i już biegnę

kawior sie też załatwi chociaż prawdziwy rosyjski sie skiepścił ostatnio

bo go w kiepskie blachy pakują

i teraz z Iranu lepiej brać

choć i tak w europie zkazany

tak jak smardz w Polsce

od kwi.2004
#0

11. Smardze jadalne

Robert, Boguś. Tak normalnie napychacie te smardze kawiorem, czy robicie jakiś misz-masz farsz kawiorowy?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji