bio-forum.pl

ciemny purpurowobrązowy pieniążkowaty

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2001

1. ciemny purpurowobrązowy pieniążkowaty
24.sie.04 09:53
Marek Snowarski "admin"
normalny
blaszki
przekrój

Jak już jesteśmy przy dziwach i w zgodzie z moim dzisiejszym nastrojem oto coś co nasuwa skojarzenia z pieniążkiem ale nie mam pojęcia co to może być:

Rosło toto na piaszczystej drodze leśnej, w pobliżu buki i świerki. Zapach intensywny wyraźny, aromatyczno-grzybowy.

od maj.2003

2. ciemny purpurowobrązowy pieniążkowaty
24.sie.04 13:27
Anna Kujawa "AniaK"

Nie mam pojęcia co to (mimo zdjęć ze wszystkich stron) - jaki był jak sie podsuszył?? Zjaśniał do koloru widocznego na szczycie kapelusza??. Wydaje mi się, że to coś z grupy Rhodocollybia. Ale co???

od kwi.2001

3. ciemny purpurowobrązowy pieniążkowaty
25.sie.04 13:13
Marek Snowarski "admin"

Kolega z Wrocławia, Marek Halama (dzięki), podpowiada że to przypomina Rhodocollybia filamentosa.

Przeczytalem opis cech makroskopowych i pasuje.

Wcześniej nie podałem, że wysyp był żółty (nie mam pod ręką eksykatu a z notatki nie byłem pewien na ile wyraźny ten wysyp), ta cecha też by się zgadzała.

Jak przyjdzie pora wrzucę pod mikroskop i upewnię się ostatecznie.

Swoją drogą jak czytałem opis to muszę powiedzieć że trafiłem na reprezentatywne egzemplarze i fotki to dobrze pokazują, może poza przekrojem który jest prześwietlony.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji