bio-forum.pl

soplówka jodłowa/gałęzista

bez logowania - można przeglądać

od lip.2002

1. soplówka jodłowa/gałęzista
1
2
3

Dolina Budkowiczanki - las bukowo świerkowy z domieszkami. Za diabła nie wiem na jakim pniu rosła soplówka. Wydaje mi się, że na jodle.

od wrz.2004

2. soplówka jodłowa/gałęzista

Skoro na jodle, to jest to Hericium coralloides, czyli soplówka jodłowa:-)

grzyby.pl

Rzadka i chroniona - zgłoś do rejestru;-)

od lip.2002

3. soplówka jodłowa/gałęzista

Problem w tym, że na 100% nie wiem czy to jodła. Zapomniałem się przyjrzeć. Dopiero potem okazało się, że to istotne. Na pewno w bezpośrednim sąsiedztwie były jodły i na pewno tuż obok rósł poteżny czyreń jodłowy. Ale było tam pełno zwalonych drzew i nie wiem czy to od czyrenia, to to samo na którym rośnie soplówka:-)))

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. soplówka jodłowa/gałęzista
25.paź.05 22:08
Marek Kopeć ("marcos")

Jeśli miałbyś możliwość sprawdzić - odwiedzając to miejsce jeszcze raz byłaby sprawa załatwiona.

od maj.2003

5. soplówka jodłowa/gałęzista
26.paź.05 07:36
Anna Kujawa "AniaK"

Po układzie "igieł" wydaje mi się, że to właśnie jodłowa.

od lip.2002

6. soplówka jodłowa/gałęzista

Dzięki serdeczne. Obok na 100% buku rosnie jeszcze jedna soplówka - niestety jakieś 5-7 metrów nad ziemią. Czy to równiez moze być jodłowa, czy raczej gałęzista? Za olinowanie buka i adaptację do fotek biorę się w sobotę:-))

od wrz.2005

7. soplówka jodłowa/gałęzista
26.paź.05 21:43
Artur Rysch "arysch"

Gratuluję!

Hericium coralloides rośnie najchętniej na bardzo starych, już obumarłych bukach. Jego ostoją są więc w pierwszym rzędzie stare lasy bukowe. Może jednak w niektórych przypadkach występować również na innych drzewach.

Hericium coralloides zostało wybrane w Niemczech grzybem roku 2006.

od wrz.2004

8. soplówka jodłowa/gałęzista

Grzybem roku?

Jakie ma to znaczenie?:-)

od wrz.2005

9. soplówka jodłowa/gałęzista
27.paź.05 06:32
Artur Rysch "arysch"

Roślina roku, ptak roku. Towarzystwa przyrodnicze chcą w ten sposób zwrócić uwagę społeczeństwa na rzadkie lub zagrożone gatunki/rodzaje i. t. d. Poprzez nagłośnienie w mediach dany gatunek staje się znany, a przede wszystkim zauważalny. W ten to sposób również na grzyby z poza kręgu podgrzybków i prawdziwków zwraca się trochę baczniejszą uwagę. Pomysł moim zdaniem bardzo mądry.

Od wielu już lat Niemieckie Towarzystwo Mykologiczne wybiera "grzyba roku". W roku 2006 będzie to właśnie Hericium coralloides, które jest zagrożone przede wszystkim brakiem starych borów bukowych (z dużą wilgotnością), w których znajdują się powalone lub obumierające duże drzewa (właśnie buki). Takie lasy bukowe powinny zawierać ostępy leśne w wieku po 100-200 lat, wtedy środowisko dla takich grzybów ja właśnie Hericium coralloides będzie optymalne.

od kwi.2001

10. soplówka jodłowa/gałęzista
27.paź.05 08:00
Marek Snowarski "admin"

jest tu pewna zawiłość nomenklatoryczna

do 1959 był tylko jeden gatunek (zbiorowy) rozgałęzionej soplówki - Hericium coralloides

potem został rozdzielony na dwa (jodłową i bukową) - z nazwami łacińskimi było straszne zamieszanie (ładnie opisane w Jeżate Houby Dvoraka/Hroudy) i stanęło na:

soplówkę jodłową - H. flagellum

a

soplówkę gałęzistą (bukową)- H. coralloides

czyli nieco inaczej niż jest to obecnie na grzyby. pl (ale będzie dostosowane).

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

11. soplówka jodłowa/gałęzista
7.paź.06 16:03
"Krzysztof Gaw" (b/log.)
Hericum coralilloides

Witam wszystkich

Odnalazłem stanowisko Soplówki bukowej (Hericum Carolilloides) wiem z literatury, że na tym terenie zostało udokumentowane stanowisko b. rzadkiej Soplówki Jeżowatej (H. ereinaceum) zastanawiam się czy oba gat. mogą żyć w sąsiedztwie??? Pozdrawiam Krzysztof

od gru.2003

12. soplówka jodłowa/gałęzista

Wstaw te fotki jedno pod drugim...

od maj.2003

13. soplówka jodłowa/gałęzista
8.paź.06 07:27
Anna Kujawa "AniaK"

O jakim sąsiedztwie myślisz? Jeżowata rośnie na żywych drzewach, a bukowa na żywych drzewach, ale też na martwych. Mogą wystapić blisko siebie, ale raczej nie na jednym drzewie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji