bio-forum.pl

liściaste drzewo w zaroślach

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od wrz.2006

1. liściaste drzewo w zaroślach

Zarośla obok starego parku, więc niekoniecznie jest to typowe drzewo leśne.

od cze.2010

2. liściaste drzewo w zaroślach
23.mar.09 17:31
Piotr Grzegorzek

To może być klon.

od gru.2007

3. liściaste drzewo w zaroślach
23.mar.09 18:58
Jacek Soboń

Pąki podobne do trzmieliny zwyczajnej - Euonymus europaea, ale pokrój drzewka niezbyt pasuje. Kolor gałązek zielonawy, ale brak listewk???? Mimo wszystko typuję, że to trzmielina. Pozdrawiam :))

od sty.2007

4. liściaste drzewo w zaroślach

Wydaje mi się, że to jest klon jesionolistny.

od lip.2005

5. liściaste drzewo w zaroślach

Popieram

od gru.2006

6. liściaste drzewo w zaroślach
23.mar.09 23:15
Jaroslaw Makowski "maj"
eo1
eo2
eo3

W/g mnie; Euonymus europaea. Gałązki mogą też być okrągłe, bez listewek lub niekiedy żłobkowane (od strony słońca czerwienieją). Jak pisał Jacek - zielonawe. Na pniu widać charak. podłóżne korkowate pręgi, które tworzą się z czasem. Dla porównania;

eo4

A może na zbliżeniu korony zobaczysz coś takiego:

od wrz.2006

7. liściaste drzewo w zaroślach

Dziękuję wszystkim za pomoc. Trzmielina wydaje się bardziej prawdopodobna. Nie widziałem żadnych kwiatostanów (owoców?) jak na ostatnim zdjęciu, ale faktycznie nie szukałem ich - możliwe, że przeoczyłem. Wątek będzie kontynuowany kiedy odwiedzę to miejsce ponownie.

od sty.2007

8. liściaste drzewo w zaroślach

Jednak, jest to trzmielina europejska.

Na zdjęciu - dla porównania - pokazałem pęd trzmieliny europejskiej i klona jesionolistnego.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. liściaste drzewo w zaroślach
2.kwi.09 16:31
Zofia Flisińska ("link")

Oznaczając drzewa lub krzewy w stanie bezlistnym zwraca się uwagę, na:

- wzrost /dichotomiczny, pseudodichotomiczny, mono-, czy sympodialny/, bo od tego zależy sylwetka drzewa

- wygląd liściośladów /blizn liściowych/ - każdy gat./czasem rodzaj/ ma b. charakterystyczny kształt oraz układ i liczbę występujących na nim śladów wiązek przewodzących

- układ ich lub pąków na łodydze

Są to podstawowe cechy uwzględniane przy oznaczaniu, potem określa się inne prowadzące do gatunku.

Są opracowania temu poświęcone. Patrząc na fot. gałązki z widocznym liściośladem wykluczyć /jak sądzę/ należy klon, nie mam w zasięgu pomocy, by powiedzieć teraz więcej.

Radzę zwracać uwagę, co leży pod drzewem w ściółce, ubiegłoroczne elementy mogą być pomocne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji