bio-forum.pl

Drzewa 'płaczące'

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od wrz.2007

1. Drzewa 'płaczące'
16.mar.09 16:21
B.E.Z. "bez"

Znajomy poprosił mnie o przycięcie kilkunastu drzew na jego działce.

Obawiam się, że termin cięcia jest zbyt późny dla niektórych gatunków, bo będą 'płakały'. Smutny jest widok takich cieknących ran i chciałbym go uniknąć.

Ze swego doświadczenia wiem, że 'płaczą': klony, orzechy i winorośl.

Proszę o podpowiedzi co do innych gatunków.

bez

od maj.2009

2. Drzewa 'płaczące'
23.maj.09 15:49
Adam Rybarczyk "rybozo"

Cięcie drzew, lub krzewów jest rzeczą indywidualną-zależną nie tylko od gatunku, jak również od pojedynczej sztuki. Zasadniczo liściaste tnie się w okresie bezlistnym (nie wszystkie). Zasad cięcia roślin nie da się krótko opisać. Jednakże przy cięciu zdrewniałych pędów niewątpliwie należy zabezpieczyć rany np: funabenem, z dodatkiem 5% farby emulsyjnej.

od wrz.2007

3. Drzewa 'płaczące'
24.maj.09 19:22
B.E.Z. "bez"

Dzięki Adamie za chęć pomocy, ale mnie źle zrozumiałeś.

Ja znam dobrze zasady cięcia, bo jestem zawodowym ogrodnikiem.

Mnie chodzi o to, że niektóre gatunki drzew cięte wiosną tracą dużo soków i nie pomoże na to smarowanie Funabenem.

Niestety, nie wszystkie gatunki ciąłem wiosną i nie wiem, które z nich 'płaczą' a które nie.

I o to chodziło w moim pytaniu.

bez

od mar.2007

4. Drzewa 'płaczące'

Ja wiem ja wiem: P. Płaczą jeszcze brzozy - pyszny sok z brzozy (można sobie wbić taką małą blaszkę i sobie wysysać soki z takiej brzózki: P - słowianie tak robili - to zdrowe na wszystkie schorzenia), jeszcze graby płaczą: P. A jak posadzi się klona cukrowego to można sobie zrobić syrop klonowy: P - tylko trzeba uważać żeby nie przemarzł. Tyle mi teraz do głowy przychodzi: P.

Ale ten temat chyba przeterminowany: P i to o 2 miesiące: P Ja osobiście jestem przeciwna przycinaniu czegokolwiek: P co zwie się drzewem.

od wrz.2007

5. Drzewa 'płaczące'
25.maj.09 17:05
B.E.Z. "bez"

Problem rzeczywiście przeterminowany /na wszelki wypadek odmówiłem cięcia/, ale przyda się w przyszłości. Bardzo dziękuję, Zofio!

bez

PS Też jestem wrogiem cięcia, ale w moim wypadku to siła wyższa - drzewa kolegi rosną na granicy i cieniują sąsiada. A z sąsiadami warto żyć w zgodzie...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji