bio-forum.pl

thuja czy cyprys?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. thuja czy cyprys?
21.paź.05 07:56
"krzysztofh" (b/log.)
moja roslinka
w całosci

Jeszcze jedna prośba o identyfikację roślinki.

Mam wątpliwości czy to jest thuja czy cyprys?

Na zdjęciu dobrze nie widać, ale końce pędów są żółte, szczególnie u góry i lekko przewisają. Dół raczej zielony.

od lis.2004

2. thuja czy cyprys?
21.paź.05 10:49
Ewa Kowalewska "kayenn"

Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze to thuja. Zreszta, sprawdz na stronce, ktora Ci podaje. Jest tam wiele odmian thui.

images.google.pl

3. thuja czy cyprys?
21.paź.05 11:40
"beata" (b/log.)

Prawdopodobnie thuja (żywotnik zachodni) odmiana 'Aurescsens', charakteryzuje się tym, że młode pędy są żółte, później zielone

4. thuja czy cyprys?
21.paź.05 13:03
"krzysztofh" (b/log.)

Chyba chodzi ew. o aurescens (błąd edytorski). Obejrzałem te thuje po wpisaniu do przeglądarki jw ale wydaje mi się, że to coś innego, bo ta moja została kupiona o wys. 140cm, więc już spora roślinka i wyraźnie ma młode pędy przewieszone. Końce pędów opadają. Poza tym thuje aurescens przynajmniej te ze zdjęć są bardziej żółte i bardziej zagęszczone. Mój osobnik rósł w słonecznym miescu jeżeli ma to na coś wskazywać.

Ale i tak dziękuję za odpowiedzi.

Może jeszcze ktoś coś znajdzie, ewent. odpowiedź na drugi post dotyczący cisa.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji