bio-forum.pl

Twardziak tygrysowy (sn. Panus tigrinus)

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Twardziak tygrysowy (sn. Panus tigrinus)
15.paź.01 18:43
"Radek Polewski" (b/log.)

Wedlug atlasu Aurela Dermeka jadalny (tam jako lyczak tygrysowy). Na tych stronach znalazlem tylko wartosci twardziaka luskowatego (niejadalny). Zglaszam sie z zapytaniem do gosci tej witrynki poniewaz w wyzej opisanej ksiazeczce kiepska fotka no i mam klopot z identyfikaja. Jak wyglada no i czy jadalny?

od kwi.2001
#0

2. Twardziak tygrysowy (sn. Panus tigrinus)
25.maj.02 07:46
Marek Snowarski "admin"

Uzupełniłem informacje na temat jadalności na stronie tego gatunku. Dziękuję za zawrócenie uwagi.

Generalnie to jest tak, że jest podawany jako niejadalny z powodu silnie łykowatej konsystencji miąższu. Nie jest trujący. Więc młode egzemplarze można spróbowac jeśc. W końcu skórzane buty w razie głodu też się jada choc mają podobną konsystencję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji