Cześć,
Są wśród nas tacy, którzy zawodowo lub z zamiłowania (a niekiedy i jedno i drugie) zajmują się nadrzewnymi. Więc mam do nich mały apel: przyglądajcie się, czy na badanych przez Was grzybach nie ma jakiś Discomycetes!.
Jakiś czas temu na starej "farbie" znalazłem grzybka z rodzaju Gelatinopsis, niedawno u Grażyny znalazłem Hyalorbilia tortuosa na porach starego owocnika Trametes gibbosa.
Wczoraj (07-03-2009) znalazłem stare owocniki jakiegoś ??? Trametes, którego wszystkie włoski były już zaglonowane, ale na tych włoskach rosło wiele owocników Hyalorbilia.
a na tych dwóch zdjęciach można się bawić w "znajdź ile się tu ukrywa owocników" :)
Zejściowa "huba" nie jest bezwartościowa, ona często ma swoje drugie życie. Warto nieraz się nad nią pochylić, aby poszukać czegoś ciekawego. Zdecydowanie polecam!
pozdrawiam
Pimpek
Z "wyglądu" zarodniki przypominają Hyalorbilia (sub) fusispora, ale ona ma o wiele mniejsze zarodniki, nawet maksymalne zakresy nie zachodzą na siebie. Z klucza zaś nie ma szans oznaczyć.
Nie ekscytując się na razie stwierdzę, że może to być idealny przykład na to, że pierwsze w sezonie owocniki mają bardzo często niewymiarowe i zdeformowane zarodniki. No albo przez długi czas nieużywania rozkalibrowało mi się coś w pomiarach lub w zdjęciach;)
Inna sprawa, że jeszcze ani razu Hyalorbilia nie została znaleziona na wierzchniej stronie kapelusza Polyporales. Stąd też może być to coś ciekawego.
Czy chodzi o to, że Ty nie znajdywałeś ich na hubach, czy w ogóle nie były notowane na takim substracie?
Na chubach Hyalorbilia były dotychczas znajdowane jedynie na porach. Ja mam jedno takie znalezisko oraz jedno takie popełniliśmy z Grażyną Domian.
Ciekawe, że pomiędzy włoskami takich hub były dotychczas znajdowane Gelatinopsis ale nigdy Hyalorbilia.
No ale kiedyś musi być ten pierwszy raz;)
Moje pomiary już się wyjaśniły - sierota obsmarkana użyłem przelicznika dla kamery 1, 3Mpx a zdjęcia robiłem 3, 0Mpx;)))) Stąd wyszły tak potwornie wielkie worki i zarodniki;) Grzybek jest po prostu Hyalorbilia fusispora (Velen.) Baral & G. Marson, Micologia 2000 (Trento): 44 (2000).
Ponieważ nie zauważyłem nadętych komórek marginalnych, NIE JEST TO Hy. subfusispora.
Nie zmienia to postaci rzeczy, że to znalezisko wzbogaca naszą wiedzę o tym gatunku i dodaje nowy substrat. Cieszę się brdzo;)