bio-forum.pl

trzmielina w czarnych plamach

bez logowania - można przeglądać

od mar.2009

1. trzmielina w czarnych plamach

Proszę o radę, na mojej żółtej trzmielinie na pniu pojawiły się czarne plamy, liście opadają. Co robić, jak ratować roślinę? Dziękuję za podpowiedzi

od gru.2006

2. trzmielina w czarnych plamach

Fotki prosimy...

od mar.2009

3. trzmielina w czarnych plamach

Moje trzmieliny też pokryły się czarnymi drobnymi plamkami, takie plamy wystąpiły na bluszczu i na różach, które tej zimy nie straciły wcale liści. Ponieważ róże tego roku chorowały na czarną plamistość róż, moje podejrzenie jest takie, że choroba przeniosła się na inne rośliny. Z róż oberwałam wszystkie liście i będę je opryskiwać zapobiegawczo. Natomiast zupełnie nie wiem co zrobić z trzmieliną? Rośliny chorują w domu letniskowym, nie wiem więc nawet jak długo rozwija się choroba, czy zaczęła się późną jesienią czy teraz? Liście trzmieliny z jaskrawo zielonych stały się blade, ale nie opadają. Nie wiem co robić, czy usunąć krzaki czy je ratować? Boję się rozprzestrzenienia choroby na inne rośliny. Proszę o rady.

od mar.2009

4. trzmielina w czarnych plamach

to moja ukochana trzmielinka jeszcze przed utratą wszystkich liści

od mar.2007

5. trzmielina w czarnych plamach

Wyglada na to że trzmieliny zmarzły!!!! Jak były 'Główki'zabezpieczone przed mrozem???

od mar.2009

6. trzmielina w czarnych plamach

Wokresie zimowym trzmielina przykryta była agrowłókniną, ale wygląda na to że za wcześnie ją odkryłam. Plamy pojawiły się zaraz po deszczu ze śniegiem i po kilku tygodniach liście całkiem opadły. Czy jest nadzieja że roślina się "odrodzi"? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

od mar.2007

7. trzmielina w czarnych plamach

Jak pedy są brązowe to nie

od mar.2009

8. trzmielina w czarnych plamach

tak, pędy są brązowe, tzn roślinę usunąć?, obciąć? nic nie da się zrobić?

od mar.2007

9. trzmielina w czarnych plamach

Tkanki są brązowe, raczej nic się nie zrobi. Tak jak ludzie umierają tak i rosliny usychają, z różnych przyczyn. A podkładka (nóżka) jest zielona? Jeżeli nie to trzmielina była nie Polska.

Pozdrawiam

od mar.2009

10. trzmielina w czarnych plamach

Dziękuję za rady, dotarło do mnie że muszę roślinę usunąć, choć z bólem. Pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji