bio-forum.pl

Jak tworzyć i formować żywopłot z modrzewia

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Jak tworzyć i formować żywopłot z modrzewia
22.sie.04 21:25
Mateusz Stanicki (Mattis) ("Mattis")

Bardzo proszę doświadczonych ogrodników o pomoc :) Zależy mi na informacjach o tym jak można uformować ładny żywopłot z modrzewia i jak zrobić go na kształt kuli na pniu? Mam nadzieję, że będzie ktoś to wiedział. Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

2. Jak tworzyć i formować żywopłot z modrzewia
5.wrz.04 10:55
irena piec (Irena) ("Irena")

Za bardzo doświadczona to ja nie jestem ale robię różne eksperymenty w moim ogrodzie. Wiem jedno-modrzew nie boi się cięcia. Pięć lat temu posadziłam 2 letni modrzew, po 2latach wydał mi się za wysoki w tej części ogrodu, przyciełam mu wierzchołek, zagęścił się i poszerzył od tej pory tnę go równo, kiedy mam na to czas i zachodzi taka potrzeba. Aktualnie modrzew "robi"jako tło dla czerwonej róży pnącej i ma się bardzo dobrze. W ubiegłym roku posadziłam roczne sadzonki modrzewia/ 30szt/ na przemian ze świerkami w założeniach ma to być wysoki żywopłot,"zielona ściana" od strony północnej ogrodu. Z tą kulą to niezły pomysł, mam jeszcze 2 modrzewie, które czekają na swoje miejsce, jak podrosną tak do1, 5m to przytnę przewodnik a póżniej zobaczymy? A może, te kule to wynik szczepienia jak w przypadku modrzewia płaczącego, widziełam trochę drogi ale może go sobie kupię jesienią. Powodzena

3. Jak tworzyć i formować żywopłot z modrzewia
12.cze.07 10:55
Kamila Wróblewska ("kamilawr")

Witaj Irenka, Jeśli jeszcze zagladasz na tę stronę to byłoby super ponieważ pisałaś w 2004r o żywopłocie z modrzewia. Czy mogłabyś mi powiedziec jak szeroki przycinasz ten żywopłot, czy dobrze się sprawuje i jeśli nie byłoby to problemem czy mogłabym prosic Cię o przesłanie mi zdjęc. Chciałabym zobaczyc jak wygląda taki żywpłot z modrzewia. Niedługo zakładam swój ogródek (750m2) i planuję obsadzic go z niektórych stron żywopłotem z modrzewia ale zastanawiam się czy nie jest on za mały na taki zywopłot. Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

(wypowiedź edytowana przez kamilawr 12. czerwca. 2007)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji