bio-forum.pl

Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

bez logowania - można przeglądać
metody mikroskopowanie

od wrz.2004

1. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Ostatnio próbowałem wybarwić kropelki tłuszczu w zarodnikach przy pomocy mieszanki Oil Red (Sudan III i IV w acetonie). Efekty można zobaczyć poniżej:

Na fotce Cookeina speciosa, mikroskop z DIC.

Dodatkowo preparat dobarwiony Cotton Blue.

Mam problem jeszcze z równomiernym wybarwieniem wszystkich zarodników, oczywiście najłatwiej wybarwiają się te uszkodzone. Wycinki hymenoforu trzymałem w tej mieszance przez całą noc, do tego jeszcze dosyć długo to podgrzewałem (kilka razy trzeba ten aceton doprowadzić do wrzenia).

Jeszcze trochę z tym będę eksperymentował, na razie wracam do nauki, bo w trakcie sesji jestem: D

od sie.2002

2. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red
21.sty.09 13:29
"pimpek"

WOW,

ta mieszanka barwi JEDYNIE LB's??

od wrz.2004

3. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

W jasnym polu to wygląda tak:

od wrz.2004

4. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Barwi większośc związków lipidowych, lipoproteiny, triglicerydy itp.

Grzyby mają tego całkiem sporo, w samych strzępkach też :)

Wadą sudanu jest to, że może być rakotwórczy (zresztą jak większośc tych brawników, których używamy;P), więc trzeba uważać.

od wrz.2004

5. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Jeszcze dla porównania - takie same zarodniki, barwione samym Cotton Blue, też DIC.

od wrz.2005

6. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red
24.sty.09 21:17
Artur Rysch "arysch"

Niezłe! Podoba mi się jakość tych zdjęć mikroskopowych! Powinienem wiedzieć, co to takiego "Sudan III i IV w acetonie"?

od wrz.2004

7. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Dzięki, starałem się :)

Sudany i czerwień oleista to takie barwniki diazowe. Oil Red to właściwie nie mieszanka, tylko osobny związek, ale my mamy w labie taką mieszankę dwóch-trzech, bo (chyba) jest bardziej skuteczna, no i poprzez skrót myślowy nazywa się to Oil Red'em;)

Więcej o nich jest oczywiście na wiki:

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

Kupić można bardzo łatwo.

Barwienie jest dosyć trudne, samo moczenie w roztworze barwiącym nie wystarczy. Może sobie to tak leżeć całą noc i się nie wybarwi jak trzeba. Najlepiej wcześniej rozluźnić czymś ściany komórkowe, na przykład jakimś niskim stężeniem KOH, potem to wylać i zalać preparat sudanem w acetonie. Podgrzewać kilka razy, aż aceton zacznie lekko wrzeć. Potrzymać trochę w wyższej temperaturze.

Ja to barwiłem właśnie w taki sposób, skrawki grzyba trzymając w eppendorfie (lepiej używać małej szklanej probówki, ale nie miałem pod ręką). Potem oczywiście kawałki grzyba trzeba wyjąć w jakiś sposób i wypłukać nadmiar barwnika. Oczywiście można wtedy to robić wodą, bo w mieszaninie aceton-woda też się rozpuszczają.

od lis.2006

8. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Wygląda to bardzo dobrze. Nawet w samym cotton blue. Ot nowoczesny mikroskop z DIC. Napisz jaki to mikroskop używałeś i coś więcej o tym mikroskopie (obiektywy, kondenser itd).

od wrz.2004

9. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red

Nikon Eclipse E800, dosyć stary model, ale wzbogacony właśnie o DIC :)

Używałem obiektywów DICH (100x) i DICM (40x), kondensor uniwersalny C-CU.

Układ zbliżony do tego tutaj:

fhcrc.org

Pracowałem już na kilku mikroskopach tej serii i muszę powiedzieć, że są bardzo miłe w obsłudze :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Barwienie preparatów przy pomocy Oil Red
14.lut.16 16:16
Krzysztof Lipinski ("bapcia13")

Wiesz może jakie są proporcje sudanu III do sudanu IV w tej mieszance?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji