bio-forum.pl

Świerzbnica polna

bez logowania - można przeglądać

od gru.2008

1. Świerzbnica polna

Proszę o rozpoznanie rośliny.

czy to jest ta sama roślina

od cze.2008

2. Świerzbnica polna

ostatnie zdjęcie to zawciąg pospolity na moje oko

od gru.2008

3. Świerzbnica polna

Dziękuję, a trzy pierwsze zdjęcia to co to za roślina?

od gru.2008

4. Świerzbnica polna

Czy to może być driakiew wonna?

od sty.2007

5. Świerzbnica polna

Może to drakiew gołębia.

Proponuję pokazać liście tej pierwszej - nierozpoznanej - rośliny.

od kwi.2008

6. Świerzbnica polna

Na 3 pierwszych zdjęciach jest świerzbnica polna.

Jakkolwiek podobieństwo do driakwi jakieś tam jest i dobrze byłoby zobaczyć rozetę liści - jednak drugie zdjęcie (przede wszystkim) utwierdza mnie w przekonaniu, że to świerzbnica.

od sty.2007

7. Świerzbnica polna

Przeczytałem, w przewodniku do oznaczania roślin "Rośliny polskie" - Wł. Szafera, że świerzbnica polna ma liście bardzo zmienne.

od kwi.2007

8. Świerzbnica polna

Pierwsze trzy zdjęcia to świerzbnica. Natomiast ostatnie bardziej na zawciąg wygląda niż na driakiew - szczególnie patrząc na ułożenie rozwiniętych kieliszków w główkach roślin na prawym skraju zdjęcia.

od sty.2007

9. Świerzbnica polna

Tak ta druga roślina - to zawciąg pospolity i to na 100%.

od cze.2010

10. Świerzbnica polna
15.sty.09 21:01
Piotr Grzegorzek

No to ja się już do głównego wątku nie wtrącam, ale proszę zwrócić uwagę na marchew dziką towarzyszącą zawciągowi.

od sty.2007

11. Świerzbnica polna

Zawciąg pospolity rośnie przy mojej ścieżce prowadzącej do pracy - przy borze sosnowym. Przy tej roślinie, rosnącej na trochę niżej położonych miejscach - w kierunku łęgu olszowego, rośnie również i marchew zwyczajna ( chyba tę roślinę miałeś na myśli).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji