bio-forum.pl

Jak jajeczka w sreberku.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Jak jajeczka w sreberku.

Śluzka znalazła wielbicielka "chwastów" i robaczków - Dorota z Warszawy:-))) Ja chcę poprosić na Bio-Forum o pomoc w oznaczeniu tego śluzka podczas, gdy Dorota rozgryza kolejne entomologiczne zagadki:-)))

pien

Na pniu widocznym na pierwszym planie tego zdjęcia 10 listopada zostały znalezione i sfotografowane śluzowce. Zdjęcia pnia z wiosny.

fotka 1
fotka 2
fotka 3
fotka 4
fotka 5

Kilka ujęć śluzowców:

od sty.2007

2. Jak jajeczka w sreberku.
z bliska

Jeszcze takie ujęcie:

od lis.2005

3. Jak jajeczka w sreberku.
12.sty.09 00:38
Marek Ciszewski "grant"

Stawiałbym tu na Badhamia foliicola (Lister (1897), lub Badhamia panicea (Fr.) Rostaf. (1873)

Wzorek prześliczny... Zdjęcia bajeczne...

od maj.2006

4. Jak jajeczka w sreberku.

Przypomina mi Badhamia utricularis, napisz jakie były trzonki i czy nie wyglądały tak jakby wisiały?

od sty.2007

5. Jak jajeczka w sreberku.

Dorota nie zarejestrowała nic, co dałoby się określić jako "wiszenie". Czubki jajeczek kierują się raczej w górę, a nie w dół. Ale z drugiej strony nie jest wykluczone, że mech je w tej stojącej pozycji przytrzymywał, bo widać, jak gęsto były nim przerośnięte.

Na dziś wiadomo tyle, co widać na zdjęciach, które są zrobione z różnych stron z góry, z boku jednego, z boku drugiego. Jajeczka miały około 1 mm średnicy, szczegóły widziane tylko przez lupę na obiektywie, gołym okiem to było nierozpoznawalne niewiadomoco;)

Reasumując - skoro nie widać wiszenia, to chyba jednak stoją?

od maj.2006

6. Jak jajeczka w sreberku.

Wytaczam swoje działa:-)))

Na zdjęciu nr 5, które pozwoliłem sobie delikatnie przerobić widzę coś jakby to czego szukam:-)

od sty.2007

7. Jak jajeczka w sreberku.
jajeczka

Oto odpowiedź Doroty:-)

z dopiskiem: "Na tym zdjęciu z dużym planem widać to jeszcze wyraźniej. Faktycznie, te z boku, skoro nie mają jak stać, to wiszą."

Dorota serdecznie dziękuje za pomoc w rozpoznawaniu, a przy kolejnym spotkaniu tego śluzka znów go pofotografuje w wielu szczegółach:-)))

Ja również bardzo dziękuję w imieniu Doroty i swoim:-)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 14. stycznia. 2009)

od lis.2005

8. Jak jajeczka w sreberku.
14.sty.09 22:18
Marek Ciszewski "grant"

To ostatnie zdjęcie powinno być jako pierwsze...

Najważniejsze, że Piotrek był bardziej dociekliwy ode mnie... Jeszcze raz czegoś się nauczyłem... W jednym byliśmy zgodni - co do rodzaju...

bo oznaczenie gatunkowe jest dużo trudniejsze...

od sty.2007

9. Jak jajeczka w sreberku.

Po nitce do kłębka:-)))

Dziękujemy raz jeszcze, Dorota i ja również:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji