Tego pięknego grzybka znalazłam tydzień temu w starym sadzie na terenie dawnej dworskiej posesji. Rósł na wysokości kilku metrów nad ziemią. Niestety byłam tam służbowo i zdążyłam zrobić tylko dwa zdjęcia. Nie miałam czasu się przyglądać i nie potrafię nawet w 100% określić gatunku drzewa, na którym rośnie ale bardzo prawdopodobny jest orzech włoski.
Planuję zorganizować tam wyprawę z drabiną i przyjrzeć mu się z bliska - wtedy napiszę coś więcej. Tymczasem jednak spróbuję strzelać;-) Czy to może być Antrodia malicola?
drzewo wygląda mi na jabłoń
Postaram się niebawem jednoznacznie to ustalić:-)
Drzewo to jabłoń, a grzyb to Sarcodontia crocea - chyba czerwonolistny. Zebrać owocnik, wysłać do Ani i zgłaszać do bazy.
Całkiem niedawno, mniej więcej tydzień temu znalazłem Sarcodontia crocea na jabłoni. Z bliższa owocniki wyglądają bardziej "kolczaście" ale to może być tylko kwestia mniejszej dokładności Twojego zdjęcia. Po odłupaniu kawałka kory z przystarzałym owocnikiem pod spodem znalazłem młode o jaskrawych, żółtozielonkawych kolorach.
Bardzo dziękuję:-) Pojadę, udokumentuję, zbiorę, zasuszę, wyślę i zgłoszę:-)
Pojechałam i zebrałam - suszy się:-)
Mieliście rację - to jest jabłoń i kolcówka jabłoniowa:-) Od kilku lat marzyłam aby ją spotkać, rozglądałam się po każdym napotkanym starym sadzie i w końcu się udało:-))