bio-forum.pl

Intrygujący hubowaty w starym sadzie

bez logowania - można przeglądać
GRej122235

od lip.2005

1. Intrygujący hubowaty w starym sadzie
1.gru.08 20:08
Grażyna Domian
Chlebowo_sad1
Chlebowo_sad2

Tego pięknego grzybka znalazłam tydzień temu w starym sadzie na terenie dawnej dworskiej posesji. Rósł na wysokości kilku metrów nad ziemią. Niestety byłam tam służbowo i zdążyłam zrobić tylko dwa zdjęcia. Nie miałam czasu się przyglądać i nie potrafię nawet w 100% określić gatunku drzewa, na którym rośnie ale bardzo prawdopodobny jest orzech włoski.

Planuję zorganizować tam wyprawę z drabiną i przyjrzeć mu się z bliska - wtedy napiszę coś więcej. Tymczasem jednak spróbuję strzelać;-) Czy to może być Antrodia malicola?

od maj.2006

2. Intrygujący hubowaty w starym sadzie

drzewo wygląda mi na jabłoń

od lip.2005

3. Intrygujący hubowaty w starym sadzie
2.gru.08 01:09
Grażyna Domian

Postaram się niebawem jednoznacznie to ustalić:-)

od wrz.2004

4. Intrygujący hubowaty w starym sadzie

Drzewo to jabłoń, a grzyb to Sarcodontia crocea - chyba czerwonolistny. Zebrać owocnik, wysłać do Ani i zgłaszać do bazy.

od maj.2006

5. Intrygujący hubowaty w starym sadzie

Całkiem niedawno, mniej więcej tydzień temu znalazłem Sarcodontia crocea na jabłoni. Z bliższa owocniki wyglądają bardziej "kolczaście" ale to może być tylko kwestia mniejszej dokładności Twojego zdjęcia. Po odłupaniu kawałka kory z przystarzałym owocnikiem pod spodem znalazłem młode o jaskrawych, żółtozielonkawych kolorach.

od lip.2005

6. Intrygujący hubowaty w starym sadzie
2.gru.08 17:24
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję:-) Pojadę, udokumentuję, zbiorę, zasuszę, wyślę i zgłoszę:-)

od lip.2005

7. Intrygujący hubowaty w starym sadzie
5.gru.08 19:57
Grażyna Domian
kolcówka1
kolcówka2
kolcówka3
kolcówka4
kolcówka5

Pojechałam i zebrałam - suszy się:-)

Mieliście rację - to jest jabłoń i kolcówka jabłoniowa:-) Od kilku lat marzyłam aby ją spotkać, rozglądałam się po każdym napotkanym starym sadzie i w końcu się udało:-))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji