bio-forum.pl

Antinoa acuum Velen.

bez logowania - można przeglądać
Antinoa

od sie.2002

1. Antinoa acuum Velen.
1.gru.08 01:48
"pimpek"

Antinoa acuum Velen. (1934) występująca na igłach Picea jest niekiedy synonimizowana z Antinoa proximella (P. Karst.) Velen. (1934) występującą na igłach Pinus. Nie znalazłem jeszcze i nie badałem na żywo tego drugiego gatunku, zaś A. acuum spotkałem tylko jeden raz.

aac

Ciekawe, że spotałem się już z informacją, iż może ten gatunek jest synonimem Pezizella pulchella Fuckel.

(c) 2007 Piotr Perz

2323

Gatunek ten łatwo odróżnić MAKROskopowo od moich pozostałych Antinoa zwłaszcza dzięki trzonkowi, który u podstawy jest brązowy, by miodowo przejść do białego u szczytu.

Mikroskopowo parafizy posiadają niezałamujące światło VBs bez MCs i bardzo mocno amyloidalne worki.

(c) 2007 Piotr Perz

W tym przypadku również proszę o pomoc w poszukiwaniach tego gatunku na igłach Picea jak i podobnej Antinoa proximella (P. Karst.) Velen. (1934) występującą na igłach Pinus. Dzięki temu uda mi się zbadać różnice między tymi dwoma gatunkami. W literaturze nie jest podawana forma konidialna A. acuum, zaś formą konidialną A. proximella w literaturze jest Sphaeridium candidum Fuckel (1870). Posiadając większą ilość żywych kolekcji udałoby się to udowodnić in vitro co pozwoliłoby na zsynonimizowanie lub definitywne rozdzielenie tych gatunków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji