Robię zielnik, i nie mogę sobie poradzić z nazwami paru liści.
Niestety skaner mi padł, więc nie mogę ich pokazać.:/
Nawet rodzaju niektórych nie znam: (
Wiecie może co to za gatunki;
- jest to pnącze, ma czerwone liście, bez szypułek \łodyżek, z trzema wystającymi 'czubkami' na liściu,
- liść z bardzo długą łodyżką ok 20 cm, taki opływowy kształt, z jednym 'czubkiem', jak się patrzy na wprost niego wydaje sie przeźroczysty, bez żadnych 'fal', czy 'postrzępienia' na boku,
- złocisty liśc, długi, postrzępiony na bokach, z jednym 'czubkiem'
Wiem, ze niewiele da się wyobrazić tylko z opisów, ale może ktoś się spotkał z takimi gatunkami?
Pozdrawiam
W każdym przypadku sprawdź w sieci czy moje typy odpowiadają wizerunkom
- wiąz szypułkowy - istnieje odmiana kędzierzawa o złocistych liściach
co do reszty, to szukaj grafik klonów i dębów, na pewno coś znajdziesz. Dla pewności zerknij jeszcze na platany. Jeśli nie to musisz dotrzeć do kogoś, kto zrobi zdjęcia okazów i włożysz je na forum. Najlepiej zapisz je jako duże do internetu i przykrój tak, aby miały mniej niż 100 kilobajtów. I jeszcze jedna, podstawowa zasada - jeden domniemany gatunek - jeden wątek.
Dziękuję Ci bardzo :) Akurat nie mogłam znaleźć gatunku tego winobluszcza. :)
Zrobiłam zdjęcia niektórych okazów, może teraz ktoś będzie wiedział dokładniej, co to za gatunki.
Jaka to lipa? szerokolistna, czy drobnolistna?
(wypowiedź edytowana przez lidi 30. listopada. 2008)
Szkoda, że nie dostosowałaś się do instrukcji. Pospiesz się, o wpadnie moderator i usunie wątek. Szkoda twojego wysiłku. Żadnych linkowanych zdjęć - to kolejna zasada tego forum.
ok, ale mi tu nie działa [img] i takie tam formułki, nie wiem dlaczego.
Justyno,
Zdjęcia na bio-forum wstawia się widoczną na dole po prawej opcją "Dodaj obrazek lub załącznik". W Fotosiku sprawdziłam parametry Twoich zdjęć, mają odpowiednie wymiary w pixelach (mniej niż 800) i właściwą "wagę" (mniej niż 100 kb) zatem bez problemu wstawisz je na Bio-Forum tą właśnie opcją: "Dodaj obrazek lub załącznik".
Rozwiązanie dla Ciebie: załóż wątki oddzielnie dla każdego nieznanego Tobie liścia, najlepiej od razu w dziale "Drzewa, krzewy", tytułując je chociażby Brązowe liście na krótkim ogonku, Żółte liście na długim ogonku, Liście wycinane w ząbki, Jaki to dąb, Jaki to klon.
Wszyscy przestrzegamy tych reguł, tak więc i nowi użytkownicy powinni się do nich stosować.
Potem możesz spokojnie czekać na pomoc, gwarantuję, że nadejdzie:-)))
Link do działu Drzewa, krzewy:
Ok, już przeniosłam. Przepraszam za nieprzestrzeganie regulaminu.
I dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
A ja dziękuję za zastosowanie się do regulaminu:-)))
Pozdrawiam:-)