bio-forum.pl

"nastroszone" glony

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. "nastroszone" glony

Po odstawieniu chłodni kominowej na poręczach wewnątrz konstrukcji moim oczom ukazało się coś takiego.

Glon rosnący... do góry. Pierwszy raz widziałem coś takiego. W tym miejscu gdzie rośnie nie ma wody, ale jest silny podmuch pary wodnej wędrujący w górę - może to być też wynik kierowanie się glonu do słońca - bo tam pada tylko z góry.

od lip.2005

2. "nastroszone" glony

Jakie to jest duże i skąd wiadomo, że to glon?

od paź.2007

3. "nastroszone" glony

A cóż innego jak nie glon? Rośnie na poręczy. Średnia około 3 cm, najwyższe "klaczki" sięgają 5 cm.

od lip.2005

4. "nastroszone" glony

Pytałem, bo takie ostre czubki z niczym glonowym mi się nie kojarzą. Już prędzej bym uwierzył, że to jakiś "startujący" mszak, jednak warstwa, z której te kłaczki wyrastają, rzeczywiście bardziej przypomina plechę glonu niż splątki mchu.

od paź.2007

5. "nastroszone" glony

W dotyku jest bardzo "glonowaty" - pewnie gdybym [pobrał próbki i rozesłał to udało by się gatunek oznaczyć, bo tak na wzrok to szczerze mówiąc wątpię, dlatego umieściłem go tu jako swoistą ciekawostkę.

od kwi.2008

6. "nastroszone" glony

Może czas pogłębić temat? Udało się coś ustalić?

od paź.2007

7. "nastroszone" glony

Nic - chłodnia była w remoncie i po glonach nie został ślad

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji