bio-forum.pl

Archiwum 2008

bez logowania - można przeglądać

od sty.2008

1. Archiwum 2008
1.sty.08 14:46
Basia "basia703"
1
4

Pozwoliłam sobie kontynuować wątek, zamiast tworzyć nowy, ponieważ chodzi o ogólnie pojęte problemy z pierwszym storczykiem... Z góry dziękuję za pomoc:-)

Przede wszystkim - jaki to gatunek, bo dostałam go z wiele mówiącym napisem "orchids" i nic więcej. Niestety, nie jestem pewna, czy na moich zdjęciach uda się go zidentyfikować, ponieważ wygląda teraz jak wygląda... I tu drugi problem. Mam go od około miesiąca. Dostałam kwitnącego + dwa pąki. Rozkwitły. Ale tydzień temu zaczął tracić kwiaty (zasychają). Czy po prostu zakończył kwitnienie, czy to efekt jakichś moich błędów? Stoi przy oknie (ale nie na parapecie) północo - wschodnim (nie ma innego), podlewany raz na tydzień - 10 dni. Temperatura w dzień ok. 20 stopni, w nocy ok. 18. Przez 5 dni mojej nieobecności temepratura 16 st. (może dlatego???)

Najbardziej zależy mi na jego zidentyfikowaniu, choć wiem, że sprawa jest utrudniona. Żałuję, że nie zrobiłam mu zdjęć wcześniej: (

od gru.2007

2. Archiwum 2008
18.sty.08 11:42
Małgorzata "23margo"

Witam!

To jest cambria, po prostu przekwitła.

to stronka na ich temat storczyki.org.pl

Powodzenia w hodowli.

Małgosia

od sty.2008

3. Archiwum 2008

Witam!

Czy usychanie korzeni powietrznych w falenopsis jest oznaką jakiegoś uchybienia w ich uprawie??

od gru.2007

4. Archiwum 2008
23.sty.08 00:37
Małgorzata "23margo"

Witam!

Z czasem niektóre powietrzne korzenie usychają, najczęściej są najdłuższe i najbardziej rozgałęzione.

Jeśli usychają wszystkie to znaczy, że storczyk ma za mało wilgoci wokół.

Przy podlewaniu a raczej namaczaniu roślinki, staram się aby korzenie powietrzne, przynajmniej niektóre też dostały troszkę wody.

Gdy mamy więcej słońca możemy spryskać.

W okresie zimowym nie polecam.

Pozdrawiam i życzę pięknych kwitnięć

Małgosia

od cze.2007

5. Archiwum 2008
23.sty.08 16:38
Paulina "paulina_vXPb"

Wczoraj poprosiłam o radę (ale umieściłam swój post chyba w złym miejscu) w sprawie dziwnie wyglądającego phalaenopsisa (szykuje się do kwitnienia, ale od dwóch tygodni więdną mu liście). Diagnoza Małgorzaty (dziękuję!) chyba, niestety, jest trafna. Roślina zaczęła mi gnić - zapewne z powodu kiepskiego, nieprzepuszczalnego podłoża. Właśnie wyjęłam storczyka z doniczki. Obraz nędzy i rozpaczy, zostały mu tylko dwa zielone korzonki (to akurat te byly widoczne przez doniczkę, dlatego nie zauważyłam wcześniej, żeby coś się z korzeniami działo). Plus dwa korzenie powietrzne. Czy roślinę da się uratować? Wszystkie liście są "podmiękłe", ale zaczyna wychylać nowy listek i ten wygląda - na razie - zdrowo. Co mam teraz zrobić? Przesadzić? Zostawić na jakiś czas "luzem"? ALe jestem na siebie teraz wściekła, że te kilka miesięcy temu kupiłam tańsze podłoże. Chytry dwa razy traci...

od cze.2007

6. Archiwum 2008
25.sty.08 00:21
Paulina "paulina_vXPb"

Przesadziłam storczyk do lepszego podłoża i nie wiem co dalej. Nie chciałabym przesadzić w drugą stronę i zasuszyć. Czy - i jak - podlewać?

od gru.2007

7. Archiwum 2008
26.sty.08 16:34
Małgorzata "23margo"

Witaj Paulino

Zaleca się podlanie po dwóch tygodniach od posadzenia. Doniczka powinna stać na podstawce z mokrym kermazytem. Po prostu trzeba zapewnić mu dużo wilgoci. Ja bym spryskiwała delikatnie liście, ale tak by do stożka wzrostu nie dostała się woda. Serwuje też swoim storczykom mycie liści w roztworze pół na pół piwo z wodą. Jest to pewnego rodzaju odżywka, a liście ładnie się błyszczą.

Twój phalaenopsis poradzi sobie mając cztery korzonki, więc się nie mart.

Nie raz będziesz podziwiać jego kwitnienie.

Powodzenia

Pozdrawiam Małgosia

od maj.2007

8. Archiwum 2008
29.sty.08 22:30
yola k "yola"

Witam wszystkich i proszę o pomoc, dostałam roślinę (zał zdjęcie) i nie wiem jak się nią opiekować, myśle że to jest storczyk ale nie wiem jaki, będę wdzieczna za pomoc. Yola

od gru.2007

9. Archiwum 2008
30.sty.08 19:34
Małgorzata "23margo"

Witaj Yolu!

To piękne cymbidium.

A tu się można dowiedzieć jak się nim opiekować orchidarium.pl

Powodzenia Małgosia

od gru.2007

10. Archiwum 2008
30.sty.08 19:43
Małgorzata "23margo"

swiatorchidei.boo.pl

storczyki.pl

to jedne z wielu ciekawych stron gdzie można wiele się dowiedzieć o storczykach.

Pozdrawiam Małgosia

od maj.2007

11. Archiwum 2008
30.sty.08 22:11
yola k "yola"

Dziekuję Małgosiu za pomoc. poczytałam sobie i teraz jestem mądrzejsza :).

Mam jeszcze jedno pytanie dostałam jeszcze jedną taką roślinke o innym kolorze, ale jest to sadzonka z liścmi (raczej młoda) załączam zdjęcie jest to pojedyncza roślina posadziłam ją do doniczki i nie wiem czy coś z niej będzie, bo właśnie przeczytałam że nie teraz sie przesadza no i co najmniej trzy rosliny w kepie, a ja mam jedną czy ona sie przyjmie czy raczej marne szanse?

Z pozdrowieniem Yola.

P. S. stronki są super wiele ciekawych informacji jeszcze raz dzięki.

od gru.2007

12. Archiwum 2008
31.sty.08 14:22
Małgorzata "23margo"

Na szczęście roślinki chcą żyć i znoszą wiele naszych błędów uprawowych.

Jeśli z korzonkami było wszystko w porzadku, to storczyk sobie poradzi.

Cymbidium jeśli mu się zapewni odpowiednie warunki, bardzo szybko się rozrasta.

A to, żeby Cię jeszcze trochę pomęczyć:

storczyki.org.pl

Pozdrawiam Małgosia

od sty.2007

13. Archiwum 2008
7.lut.08 16:50
Lidia "linty"

Mam storczyka kattleye. Na pseudobulwach są takie niby papierowe osłonki, takie wysuszone błonki w brązowe kropki, które nie bardzo mi się podobają. Mam pytanie czy spełniają one jakieś funkcje, czy można je usunąć z kwiatka.

od gru.2007

14. Archiwum 2008
11.lut.08 19:36
Małgorzata "23margo"

Czasami rzeczywiście brzydko to wygląda, ale te suche błonki są osłoną dla kwiatów więc nie powinno się ich usuwać.

od lut.2008

15. Archiwum 2008
17.lut.08 18:18
Anna Kulik "iga123ana"
1
2

Od grudnia mam storczyka, był zdrowy kwitnący, ale kwiatki uschły. Liście wyglądają niezdrowo, może go przelałam? podlewam do podstawka raz w tygodniu.

czy powinnam go zraszać?

od lis.2004

16. Archiwum 2008
18.lut.08 08:31
Ewa Kowalewska "kayenn"

Moje rady

1. Nie podlewaj do podstawki tylko bezposrednio do ziemi, wtedy kiedy zauwazysz, ze korzenie robia sie szare z zielonych, nadmiar wody zlewaj.

2. Codziennie spryskuj liscie i nie trzymaj przy kaloryferach

3. Nie trzymaj na bezposrednim sloncu, bo one tego nie lubia

4. Co 2 tygodnie zasilaj odzywka do starczykow

pfalenopsis bialy
oncidium
mini
pfalenopsis rozowy

A odplaca Ci one pieknymi kwiatami :)))

od lut.2008

17. Archiwum 2008
18.lut.08 17:17
Anna Kulik "iga123ana"

dzięki za rady jak zakwitnie po rekonwalescencji dam fotke:-)

od gru.2007

18. Archiwum 2008
19.lut.08 01:32
Małgorzata "23margo"

Aniu sprawdż korzenie, bo wiele na pewno jest przegniłych.

Co do spryskiwania*osobom które zaczynają przygodę ze storczykami nie polecam* trzeba bardzo uważać, woda nie może pozostawać w stożku wzrostu. Ale cóż każdy kiedyś musi zacząć więc próbuj. POWODZENIA

Ewo masz piękne phalaenopsis, ale zaciekawiły mnie też doniczki z dwóch ostatnich zdjęć. Czy możesz napisać o nich co nie co?

Pozdrawiam Małgosia

od lis.2004

19. Archiwum 2008
19.lut.08 09:17
Ewa Kowalewska "kayenn"

Doniczki sa firmy Lechuza do uprawy hydroponicznej.

Wiecej przeczytasz tu:

hydroponika.pl

Co prawda ja mieszkam w Niemczech i ceny sa troche nizsze niz te z polskiej stronki :)

Wlasnie wymieniam sobie po kolei doniczki na te, ze wzgledu na moje letnie wyjazdy do PL, bo nie ma mi kto podlewac, a ten system jest super.

Aniu, jesli boisz sie spryskiwania to doniczke ustaw na tacce z keramzytem i woda, ale tak zeby doniczka nie stala bezposrednio w wodzie.

(wypowiedź edytowana przez Kayenn 19. lutego. 2008)

od gru.2007

20. Archiwum 2008
19.lut.08 12:12
Małgorzata "23margo"

Dzięki Ewo, świetne donice i akcesoria.

Pozdrawiam Małgosia

od lis.2004

21. Archiwum 2008
19.lut.08 15:04
Ewa Kowalewska "kayenn"

Swietne... tylko niesamowicie drogie, zwlaszcza w PL... bo sa 2 razy drozsze niemal jak w Niemczech.

Ale orchidee tez sa bardzo drogie, wiec warto zainwestowac, tym bardziej, ze to na wiele lat bedzie.

Ciekawe jest to, ze orchidee rosna w swoim typowym podlozu, a tylko na dnie i po bokach jest troche drobnego drenazu.

Rowniez pozdrawiam

Ewa

od lut.2008

22. Archiwum 2008
24.mar.08 10:50
Anna Kulik "iga123ana"

Dzięki za pomoc, kwiatuszkowi chyba już jest lepiej, bo wypuszcza kolejny listek i do tego nowy pęd, jeśli uda mu się zakwitnąć wstawie fotkę.

od maj.2007

23. Archiwum 2008

Witam! Proszę o pomoc w uprawie mojego Phalenopsisa. Dostałam go w ubiegłym roku w czerwcu pięknie kwitł choć dosyć krótko. Dostałam go niestety w pełni rozkwitniętego, co myślę jest powodem krótkiego ok. miesiąca okresu kwitnienia (oczywiście u mnie). Po kilku miesiącach w miejscu obcięcia wypuścił małą odnóżkę - pomyślałam hura zakwitnie. I tu niestety przeżyłam rozczarowanie. W tej postaci tj. około 2 cm długości trwa już od ponad 3 miesięcy. Cała roślina też mnie nie zachwyca liście raczej jasnozielone mało jędrne, korzenie chyba w dobrym stanie (połowa w miętowym kolorze). Najpierw przyszło mi do głowy, że ma mało wody, ale boję sie przelania ponieważ jednego storczyka już straciłam. Podlewam go co 10 dni, stoi w ciepłym mieszkaniu na zachodnim parapecie blisko akwarium. Poradźcie co dalej?

od lis.2004

24. Archiwum 2008
25.mar.08 07:43
Ewa Kowalewska "kayenn"

Alicjo... troszeczke wyzej... tam gdzie sa fotki moich orchidei sa moje rady.

Musisz tez sprawdzic czy nie zaatakowaly go jakies zyjatka typu ( przedziorki, welnowce itd) Nie powinien tez stac w bezposrednim sloncu, one wola polcien.

Podlewaj wtedy, kiedy korzenie zrobia sie z mietowych srebrne.

Mozesz go zraszac, ale tak zeby woda nie dostawala sie do stozkow wzrostu, bo moze aczac gnic i lepiej zraszac z rana. Storczyki lubia tez przeplyw swiezego powietrza ( ale nie zimnego) Mozna wiec wlaczac przy nich wiatraczki, nawiewy)

(wypowiedź edytowana przez Kayenn 25. marca. 2008)

(wypowiedź edytowana przez Kayenn 25. marca. 2008)

od maj.2007

25. Archiwum 2008

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc :)

od sty.2007

26. Archiwum 2008
29.mar.08 18:44
Lidia "linty"

Mam pytanie czy z moimi cattleyami jest wszystko w porządku? Mam wątpliwości, ponieważ psudobulwy na moich roślinkach są jakby pomarszczone. Gdy kupowałam storczyki, te pseudobulwy były takie pełne. Oto fotki:

od lis.2004

27. Archiwum 2008
29.mar.08 23:25
Ewa Kowalewska "kayenn"

Czy namaczasz ta doniczke z roslina????

Bo wyglada na to, ze ona jest przesuszona.

Trzeba co kilka dni ta doniczke wstawiac w inne naczynie z woda na kilkanascie minut, zeby napila sie woddy.

od sty.2007

28. Archiwum 2008
30.mar.08 12:41
Lidia "linty"

Wstawiam, ale nie co kilka dni, tylko robię tygodniowe odstępy. Czytałam, żeby podlewać dopiero gdy całkowicie wyschnie ziemia. Ale dziękuję za informację, zaraz je wstawię do miski z wodą.

od lis.2004

29. Archiwum 2008
30.mar.08 12:49
Ewa Kowalewska "kayenn"

Wedlug tego co czytalam to wszystko zalezy od podloza... jesli szybko przesycha to nawet co 3 - ci dzien trzeba zamaczac. Trzeba po prostu rosline wyczuc :))

od lut.2008

30. Archiwum 2008
6.kwi.08 14:04
Anna Kulik "iga123ana"
1
2

A to mój storczyk po kuracji:-)

od lis.2004

31. Archiwum 2008

Ciesze sie, ze udalo sie go uratowac :)))

od kwi.2008

32. Archiwum 2008

Kupiłam niedawno storczyka, a po miesiącu nie wiem czemu zwiądł. Teraz kupiłam miltonię i też zaczyna się z nią coś dziać więdną jej kwiaty i boję się, że stanie się to samo co ze storczykiem? Bardzo prosze o radę bo bardzo lubię te kwiaty tylko nie wiem jak się nimi zająć.

(wypowiedź edytowana przez moniq0205 23. kwietnia. 2008)

(wypowiedź edytowana przez moniq0205 23. kwietnia. 2008)

od sty.2007

33. Archiwum 2008
23.kwi.08 21:25
Lidia "linty"

Może ma jakieś szkodniki. Jeśli kupiłaś kwiatki w markecie to prawie na pewno. Kwiatki więdną też albo z przelania albo z przesuszenia.

od kwi.2008

34. Archiwum 2008

Obydwa kwiaty kupiłam w tesco. a co do podlewania to nie zabardzo wiem jak mam je podlewać, ponieważ na każdym forum piszą inaczej.

od lis.2004

35. Archiwum 2008
25.kwi.08 18:45
Ewa Kowalewska "kayenn"

Moniko.. a jak podlewasz, bo o tym nie napisalas?

od kwi.2008

36. Archiwum 2008

Jednego podlewałam 2 razy w tygodniu, ale później dowiedziałam się, że trzeba podlewać raz na tydzień a ta woda, która spłynie z doniczki musi zostać usunięta. Podobno te kwiaty lubią jak się je pryska letnią, miękką wodą i tak też robię ale to nie pomaga. Korzonki są jasno beżowe, wysuszone, kwiatki wyschnięte. Nie wiem co robić, żeby był tak piękny jak dawniej i czy jest możliwe, żeby wypuścił jeszcze pączki?????

(wypowiedź edytowana przez moniq0205 29. kwietnia. 2008)

od lis.2004

37. Archiwum 2008

Mozna pryskac woda, ale tylko wtedy, kiedy jest bardzo cieplo i zdaza wschnac do wieczora. Nie mozna zalewac stozkow wzrostu, no i oczywiscie pryskac, kiedy sa bezposrednio na sloncu, bo mozna je poparzyc.

Dobrze byloby, gdybys zamescila zdjecia.

od kwi.2008

38. Archiwum 2008

To sa moje storczyki jeden to miltonia a drugi to orchidea obydwa nie mają już kwiatów. Czy da się je jeszcze uratować?

od lis.2004

39. Archiwum 2008
11.maj.08 10:26
Ewa Kowalewska "kayenn"

Moniko.. orchidea to nie odmiana... mialas na mysli chyba phalaenopsisa, bo tak sadze po lisciach. Dlaczego uwazasz, ze trzeba je ratowac??? Trzeba sie nimi po prostu opiekowac i stworzyc im takie warunki, aby w przyszlym roku ponownie zakwitly. Czyli, kiedy zupelnie przeschna oficie podlac, dostarczac im nawozu dla storczykow co 2 tygodnie lub co tydzien ale mocno rozcienczonego, zapewnic im jasne stanowisko, ale nie bezposrednie mocno palace slonce. Na pewno odwdziecza sie pieknym kwitnieniem. Szkoda, ze u phalaenopsisa obcielas lodyge kwiatowa, bo one lubia powtarzac kwitnienie na tych samych lodygach.

od maj.2008

40. Archiwum 2008

Witam gorąco... kupiłam z miesiąc temu Cambrie (wydaje mi się, że jest to Odontocidium), ma bordowe kwiaty (z jednym płakiem żółtym), jest wysoka na ponad metr i ma chyba z 50 kwiatków na kilku gałązkach wychodzących z jednej łodygi. Jest śliczny ale kwiaty zaczynają więdnąć, podlewam go raz w tygodniu zanurzając we wiadrze (razem z nawozem). Dlaczego więdnie, czy tylko przekwita, jeśli tak to dlaczego po tak krótkim czasie? Jest w cieniu, tak mi powiedziano jak ją kupowałam na wystawie. Dziękuję za pomoc

od gru.2007

41. Archiwum 2008

Poprostu przekwitła :)

od maj.2008

42. Archiwum 2008

a czy ktoś wie kiedy znowu zakwitnie? dziękuję

od gru.2007

43. Archiwum 2008

Jak będzie miała dobre warunki to powinna zakwitnąć za rok :)

od gru.2007

44. Archiwum 2008

Dzisiaj na podmokłej łące znalazłem storczyki o liściach w kropki i fioletowych kwiatach. Co to za storczyki? Za odpowiedzi z góry dziękuję.

(wypowiedź edytowana przez szymek 25. maja. 2008)

od lis.2004

45. Archiwum 2008
26.maj.08 11:44
Ewa Kowalewska "kayenn"

Zapewne to kukulka, czyli naukowo Dactylorhiza majalis

od lip.2008

46. Archiwum 2008
21.lip.08 21:49
K.J. "krystyna_43"

Cześć, jestem nowa, i nie bardzo wiem od czego zacząć. Moja orchidea już przekwita. Kiedy należy obciąć pęd kwiatowy a może wcale nie trzeba go obcinać? Proszę o p radę. Krystyna.

od lip.2008

47. Archiwum 2008

Witam. Ja zaczełam dopiero niedawno zajmować się orchidami i po przekwitnięciu obciełam gałązki. Chyba nie potrzebnie chodziaż się rozkałęziła i zakwitła ponownie. Dowiedziałam się później iż przekwiniętej łodygi nie należy usuwać chyba że zaczyna obsychać.

od cze.2007

48. Archiwum 2008

Witam czy orchideie da się rozmnożyć z liścia??

Czy jakoś z podziału kłączy??

Prosze o rady bo nie znam sie wogule na storczykach a chciałbym sobie rozmnozyć storczyka od cioci.

od maj.2007

49. Archiwum 2008

Drodzy Forumowicze, od pewnego czasu opiekuję się storczykami i ta opieka przysparza mi zarówno dużo radości jak i dylematów. Mam dwa phalenopsisy, dendrobium, cambrię i miltonię. I właśnie w sprawie miltonii potrzebuję porady. Kupiłam ją niecałe dwa miesiące temu, miała osiem pąków. Wyglądała pięknie i zdrowo. Niestety pąki do tej pory się nie rozwinęły, a w dodatku zaczęły po kolei brązowieć. W tej chwili dwa opadły i z pozostałych też już nic nie będzie.

Chciałabym zapytać co mogło być przyczyną takiego stanu. No i w którym miejscu ją obciąć bo z tego kwitnienia nic już nie będzie: (

od lis.2008

50. Archiwum 2008
9.lis.08 19:46
Magda Gontarek "mande"

Moze po prostu roslinka zle zniosla droge z kwiaciarni do domu? Storczyki nie lubia przeprowadzek.

Nie obcinaj lodygi, chyba ze wyschnie, wtedy odetnij zeschnieta czesc nieco powyzej "oczka".

A czy pozostale Twoje storczyki dobrze sie rozwijaja?

od gru.2007

51. Archiwum 2008

Też tak miałem, po prostu gdy roślina przemarznie usychają jej kwiaty.

od lis.2008

52. Archiwum 2008
Orch1
Orch2

Witam Wszystkich mam pytanie co to jest za odmiana i jak ją pielęgnować.

od gru.2007

53. Archiwum 2008

Jest to Cymbidium. Można roślinę w lecie trzymać na tarasie lub balkonie, ale na jesieni należy je przenieść do ogrzewanego pomieszczenia.

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (53) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji