bio-forum.pl

rajski ptak pomocy

bez logowania - można przeglądać

od sie.2008

1. rajski ptak pomocy

zakupiłem duża ilośc rajskiego ptaka mialem zamiar go posadzic w gruncie i wlasnie sie wacham czy wytrzyma mrozy

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. rajski ptak pomocy
16.lis.08 21:40
Sebastian Nowakowski ("sebastian_nowakowski")

Rajski ptak to jaki właściwie gatunek? Bo jeśli to Strelitzia reginae Banks to nie ma żadnych szans na przezimowanie w gruncie.

od paź.2007

3. rajski ptak pomocy

Strelicja królewska - Rajski ptak (Strelitzia reginae).

Pod tymi adresem znajdują się szczegółowe informacje na temat warunków uprawy tych kwiatów - sklep.cnos-vilmorin.pl sadzonki.info.pl

Warunki uprawy:

W naszych warunkach roślinę można uprawiać tylko w doniczkach.

W czasie wegetacji wymaga systematycznego dokarmiania. Latem może stać w ogrodzie w miejscu zacisznym i osłoniętym. Zimą najkorzystniejsza temperatura to około 10*C i maksymalna ilość światła.

Stanowisko:

Słoneczne. Strelicja lubi średnio ciężkie, przepuszczalne podłoże. W lecie podłoże musi być cały czas umiarkowanie wilgotne. W okresie zimowym potrzebuje mało wody, ale ziemia w doniczce nie powinna przesychać. Najlepiej rośnie w głębokich pojemnikach z dobrym drenażem. Roślinę przesadzamy co 2 lata po kwitnieniu.

Zastosowanie:

Roślina doniczkowa o dużych walorach dekoracyjnych. Systematycznie pielęgnowana roślina przez lata będzie cieszyć swym egzotycznym wyglądem.

Proszę zajrzeć pod wymienione wyżej adresy stron www i wszystko będzie wiadome o uprawie tych egzotycznych kwiatów.

Pozdrawiam.

od sie.2008

4. rajski ptak pomocy

nic mi nie wykiełkowało od tamtego czasu zasadzilem tydzien temu jeszcze raz, mam pytanie ile on kiełkuje

od sie.2008

5. rajski ptak pomocy

pomoże mi ktoś

od maj.2009

6. rajski ptak pomocy
28.maj.09 00:47
boswell

Nie mam bladego pojęcia czy wogóle wzejdzie-chyba nie takie to łatwe skoro wszedzie się ją tnie z odrostów-sama tak robiłam z mojej duzej.

od kwi.2008

7. rajski ptak pomocy

Ja po wcześniejszych nieudanych próbach z nasionami znalazłam w końcu sadzonki na allegro, miałam sporo szczęścia bo zakupiłam dwie, ale w każdej doniczce były po dwie sadzonki wiec stałam się posiadaczką 4 roślinek które od roku bardzo ładnie mi rosną.

Co do nasion to da się z nich uzyskać roślinkę (mój sadzonki były chyba właśnie z nasion), ale muszą one być świeże, a podejrzewam że to co sprzedają jest dość stare).

od sie.2008

8. rajski ptak pomocy

dziekuje

od sie.2008

9. rajski ptak pomocy

mam jeszcze takie jedno pytanko po ilu latach zakwita

od paź.2008

10. rajski ptak pomocy

ja myślałam że rajski ptak to tylko w bajkach

i innych legendach

a tu proszę nawet kwitnie

pewnie tylko na fotografi w sklepie

powodzenia - ja pozostane przy kaktusach

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji