2005-10-08
Na wypalenisku rosła sobie jakaś Trichophaea :)
A oooooobk? W pierwszej chwili zdębiałem:
20051008-005A
:) Wygląda jednak chyba na Trichophaea, która porosła glonami :) I od razu przypomniałem sobie walkę Marka i Ani z Białowieży :)
Pimpek. Ja i tak już dogorywam, a Ty dobijasz już mnie coraz to nowymi postami. Jest takie miejsce, co nazywa się "sucholas". Obejmuje chyba największy obszar Polski. Rok 2005, to dla mnie klęska.: (
Ta "normalna" to Trichophaea hemisphaerioides (Mount) Graddom (1960). Jest już opisana i na WWKK pod adresem wwkk.mikologia.pl
Właściwie wszystkie makro i mikrocechy grają idealnie, poza 2 drobiazgami. Moje apotecja są kilka milimetrów za małe do typowej T. hemisphaerioides, ale to jest przecież bardzo zmienne. Ale ciekawe, że obraz parafiz zinterpretowałem tak, że niektóre mają inkrustację - i to dużą, płatkowatą. A to jest cecha dla T. abundans a w przypadku T. hemisphaerioides klucze o tym milczą. No ale albo jednak się tak trafia (np. nazwijmy ją Trichophaea hemisphaerioides var. paraphpetalon (petalon (łac.) - płatek) :), albo źle zinterpretowałe obraz....: (
Tej z glonami (choć podejrzewam, że to ta sama) - jeszcze nie mikroskopowalem :)