bio-forum.pl

rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy

bez logowania - można przeglądać

od lip.2007

1. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy

moze pomożecie, chodzi mi o nazwę, by mozna było wyszukac gdzieś co to takiego, czy to jednoroczna, czy bylina itd

od sie.2007

2. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy
24.paź.08 01:28
toyoko

od sty.2007

3. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy

Zgadzam się :)

od cze.2010

4. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy
24.paź.08 23:13
Piotr Grzegorzek

To bardzo niebezpieczna, trująca roślina. W jej nasionach zawarta jest substancja, która działa skutecznie w ilości 0, 001 g na kilogram ciała ofiary. Jeśli posiadasz dzieci badające świat doustnie musisz bardzo uważać - a ten sympatyczny badylek tak potocznie niewinnie się nazywa - jednoroczny kasztan.

od lip.2007

5. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy

Dziękuję za określenie rośliny i ostrzeżenie. Zastanawia mnie jednak, dlaczego ta roślina jest cały czas zielona (zdjęcie sprzed paru dni), a w materiałach biologicznych na ilustracjach jest czerwona, zarówno liście i łodygi. Może są różne gatunki?

od sty.2007

6. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy

Aniu, to w zależności od podgatunku, za pl.wikipedia.org:-)))

od sie.2008

7. rośnie w moim ogrodzie,nie znam nazwy
29.paź.08 18:18
Rafał "rafalsztik"

Poza tym że jest trujący ma zastosowanie lecznicze- wyrabia się z niego olej rycynowy o którym to słyszałem opinię iż "czyści łagodnie nie przerywając snu": P Czyli jest dość mocnym środkiem przeczyszczającym.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji