bio-forum.pl

Pawężnica...

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Pawężnica...
19.paź.08 19:23
Piotr Kobierski

od gru.2007

2. Pawężnica...

Trudno powiedzieć, jaka to pawężnica. Słabo widać chwytniki i nie ma zdjęcia pokazującego pokrój całego okazu. Z tego "rudziejącego odcienia" powierzchni plechy na dolnym zdjęciu, "szroniku" oraz karbowanym brzegu można by podejrzewać Peltigera rufescens[grzyby.pl]. Z tego górnego bardziej wnioskowałoby się coś w pobliżu Peltigera didactyla[grzyby.pl]. Może to coś z tego. Jeśli uważasz, że fotografowałeś jeden gatunek, to ja bym się skłaniał do P. rufescens, ale pewności nie mam. Poczekajmy, może jeszcze ktoś się wypowie. Pozdrawiam!

od lut.2007

3. Pawężnica...
29.lis.08 21:45
Piotr Kobierski

Niestety zdjęcia nie wyszły najlepiej. Te okazy rosły obok siebie. Mam jeszcze tylko takie zdjęcia.

od maj.2008

4. Pawężnica...
17.gru.08 15:31
Martin K. "marten"

Myślę, ze to faktycznie głównie jeśli nie całkowicie P. rufescens, ale na zdj 1 w pierwszym poście i na zdj 2 w drugim poście, to coś podejrzanego... Moze P. canina, albo jakaś *plaska* forma P. rufescens.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji