bio-forum.pl

Czernidłak kołpakowaty

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 19:19
Józef Wissarionowicz Dżugaszwili ("smeagol")

Wszyscy wiemy jak smaczne są czernidłaki podsmażone na masełku. Ale dzisiaj nadarłem tego tyle, że nie sposób je zjeść od razu. Czy ktoś z Was marynuje czernidłaki kołpakowate? Czy nie zrobi się z nich breja? A może macie inny sposób na zagospodarowanie nadmiaru? Proszę o pilną odpowiedź zanim rozpłyną mi się dzisiejsze zbiory: P

od sie.2002

2. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 19:28
"pimpek"

Chyba Bogdan Mazurek dawał kiedyś instrukcję obgotowywania płodych czernidłaków..... przeszukaj forum :) Zyniu też je marynuje. Pamiętam jedynie, że muszą być młode i pozamykane.

ps. moje w tym roku jeszcze nie urosły - w zeszłym roku je posiałem.... z tych Bogusiowych: D

3. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 19:51

No, pamietam. W sumie to powinny już wyrosnąć - najwyższy na nie czas. Wynikałoby z tego, że można je jednak marynować. Jak naładują mi się akumulatory to wrzucę zdjęcia;)

P. S.

Piotrek w przyszłym tygodniu wsio aktualne?

Pozdrów żonę i Amadeusza :)

4. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 19:53
marek kopeć ("marcos")

Smeagol, jeśli masz ich tyle, to spróbuj zrobić pare słoiczków. Ocet nie jest drogi a i reszta też nie. Ja bym tam próbował.:-)))

Swoją drogą jestem ciekawy czy marynowany w połączeniu z wódeczką (bo marynowane pasują) miałby uboczne skutki. Podobno nie należy łączyć z tym gatunkiem alkoholu.:-))). Pzdr., marcos.

5. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 20:16

To nie dotyczy (alkohol znaczy się) czernidłaka kołpakowatego tylko czernidłaka pospolitego. Przy kołpakowatych można walić do zwycięstwa: P

Prawda, koleżanki i koledzy?

6. Czernidłak kołpakowaty
7.paź.05 20:39
marek kopeć ("marcos")

OK. Nie wiem czemu mi się ten alkohol skojarzył z Cz. kołpakowatym. Już zapamiętam, którego nie warto zbierać.;-))), marcos

od kwi.2004

7. Czernidłak kołpakowaty

Olo, a zamroź je. Przecież w minus 20 st. juz nie będą czerniały. Jeżeli się boisz to zblanszuj.

8. Czernidłak kołpakowaty
10.paź.05 19:52
marek kopeć ("marcos")

Wczoraj usmażyłem "kołpaczki" na maśle lekko posolone i popieprzone (jak rydze). Troszkę je przyrumieniłem. Smak wyśmienity-bardzo delikatny. Dla mnie NR. 1

Nie moge znaleźć ich fotki na patelni. Może jutro. Hej.:-)))

P. S. Jola jadłaś w takiej formie?. Na marginesie dzięki za poparcie w wiadomej sprawie. marcos.

(wiadomość edytowana przez Marcos 10. października. 2005)

od kwi.2004

9. Czernidłak kołpakowaty
10.paź.05 20:01
Jolanta Kozak "jolka_bf"

W takiej formie jeszcze nie, ale na pewno spróbuję. Proszę bardzo :)

od wrz.2004

10. Czernidłak kołpakowaty
13.paź.05 16:45
Grzegorz Zynek "zyniu"

Próbowałem oczywiście zeszłorocznych w marynacie: miodzio, może troszke kwaśna wyszła, ale do wódzi pychotka. Ostatnio wysyp dookoła, to i panierowane jak kanie pyszne, przekrojone wzdłóż, a nóżka też pyszna. i sosik był do makaroniku z innymi grzybkami, też miodzio. tak więc nic tylko zajadać. Moje w marynacie nie zczerniały ani troszkę.

11. Czernidłak kołpakowaty
1.mar.06 08:50

Spieszę z doniesieniami.

Zeżarłem pierwszy słoik marynowanych czernidłaków kołpakowatych. Polecam wszystkim - idealnie się nadają do marynowania. Tylko goście mają jakieś takie kurde dziwne miny gapiąc się w talerz bo na podgrzybka toto nie wygląda nawet po litrze.

Ale jest pycha i wszyscy żyją.

od kwi.2004

12. Czernidłak kołpakowaty

Cześć, Olo. Marynowałeś normalnie? Obgotowywałeś lekko w słonej wodzie i do octu, czy jak?

13. Czernidłak kołpakowaty
2.mar.06 12:16

Zupełnie normalnie zgodnie z przepisem Tadka Ruchlewicza. Wszystkie grzyby tak marynuję. Gotuję je bardzo krótko (2-10 minut) w bardzo mocno osolonej wodzie (dwie czubate łychy od zupy na czterolitrowy garnek. A potem do zalewy.

Baaaaardzo dobre choć do marynat Tadzia to mają jak stąd do Słupska niestety: (

Ale, może się jeszcze kiedyś nauczę robić tak jak on.

od paź.2005

14. Czernidłak kołpakowaty

Czy grzyba tego można od razu na tłuszcz w panierce jak kanie? Chodzi mi o to, czy trzeba je obgotować?

od gru.2003

15. Czernidłak kołpakowaty

Nie trzeba. Ja odrazu wrzucam na masełko:-)

Pyyyycha.

od gru.2003

16. Czernidłak kołpakowaty

Można go też podać jako dodatek do spagetti, którego trzonem sosu są kurki i podgrzybki oraz reszta dodatków w/g gustu. Super!

od sie.2006

17. Czernidłak kołpakowaty

Ja preferuje smardza ze Slowacji do spaghetti. Oryginalne wloskie danie z prawdziwej wloskiej pizzerii w Lodzi prowadzonej przez Wlocha i glownie dla Wlochow to spaghetti z truflami. Danie spoza karty. Przepis uwzglednia trufle, ale smardze sa o wiele lepsze. Gotujemy makaron, na to dajemy sos grzybowy ze smardzow. KONIECZNIE posypac na koniec gotowania mielonym orzechem wloskim. KULINARNY ODJAZD! Ta potrawa kosztuje u Wlocha (z trufli) prawie 50 zl. Ale smardze sami nazbieramy. Spaghetti kupimy za 1 zl. Orzechy tez. A potrawa taka, ze palce lizac. Goraco polecam.

od maj.2003

18. Czernidłak kołpakowaty
3.lis.06 07:57
Anna Kujawa "AniaK"

Powiem coś, czego nie znoszę mowić i przypomnę przepis, o którym chcę zapomnieć, bo osobiście uważam go za... idiotyczny (przepraszam, tych, którzy mają inne zdanie). Według obecnej ustawy o ochronie przyrody nie wolno wwozić do Polski (ani z niej wywozić) gatunków chronionych.:- (( (

Na nic świadomość, że wwożąc smardze tak na prawdę przyczniasz się (potencjalnie) do ich rozprzestrzeniania. Ustawodawca uważa inaczej.:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji