bio-forum.pl

Na wyłuskanym z końskiej kupy ziarenku zboża

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Na wyłuskanym z końskiej kupy ziarenku zboża
7.paź.05 18:51
"pimpek"

2005-10-07

1

Fotografowałem workowce na końskiej kupie i - co chyba zrozumiałe - zapragnąłem ją rozbabłać. W środku, pośród robaczków, słomy i ziarenek moją uwagę zwróciło takie jedno, obrośnięte.... jakimś? śluzem.

Po wyschnięciu, ponieważ wyglądało jak typowy śluzowiec - wrzuciłem go pod mikroskop.

2
3
4

Powiększenie 125 x

5

Powiększenie 500 x (ostrość na jakieś? kropelki)

6

Powiększenie 500 x (po rozgnieceniu szkiełkiem nakrywkowym)

Jakieś pomysły? Albo podstawowe pytanie: czy to jest śluzowiec??

od sie.2002

2. Na wyłuskanym z końskiej kupy ziarenku zboża
7.paź.05 18:55
"pimpek"
1212

Zbliżenie powiększenia 125 x

od wrz.2005

3. Na wyłuskanym z końskiej kupy ziarenku zboża
27.paź.05 20:15
Anna Ronikier "ania2_bf"

To nie jest śluzowiec. Śluzowiec w stanie śluzowatym nie ma jeszcze zarodników, bo śluzowiec w stanie śluzowatym to taka duza ameba (pełzak), która pełza i "połyka" czyli oblewa śluźnią różne bakterie i inne drobne "żyjątka" a potem je trawi. Pod koniec tego stadium życiowego śluźnia skupia się i formuje ciała owocowe, którymi najczęściej są wolne zarodnie. Wyjątkiem jest Ceratiomyxa czyli śluzek, który w momencie tworzenia zarodników ma konsystencję śluzowatą, a zarodniki tworzy na zewnątrz, a nie w zarodniach, dlatego też ostatnio często śluzek jest wyłączany z klasy śluzowców właściwych (Myxomycetes) i włączany do klasy Protosteliomycetes.

Wiec jesli te zarodniki wytworzyło to śluzowate stworzonko ze zdjęcia, to jest to raczej jakiś grzyb a nie śluzowiec. Śluzowce poza tym raczej wolą ściółkę i drewno niż odchody.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji