1. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
6.paź.05 21:43
" Miika" (b/log.)
Witam!
Po powrocie z grzybów chciałam je pokroić do suszenia, dlaczego większość grzybów na chwilę robiła się niebieska (sina). Niektóre bardziej. Słyszałam opinię że to "sitarz". Czy są trujące? Bardzo proszę o radę... na razie suszę je w piekarniku.
Bagniaki sinieją! Są to takie bardziej suche odmiany maślaka (?), które mają ciemniejszą gąbkę (spód) od kapelusza. Kapelusz jest żółty a spód jasnobrązowy (ciemnobeżowy?). Moim zdaniem jest to bardzo fajny grzybek. Robale go nie lubią bo jest dość twardawy.
4. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
7.paź.05 20:27
marek kopeć ("marcos")
Preskaler, możesz to sprecyzować?. Pierwszy raz słyszę o Bagniakach-suchych odmianach maślaka. Czy masz jakąś fotografię tego grzyba, żeby go oglądnąć i mieć więcej pojęcia o jaki gatunek chodzi?. CZy chodzi Ci o Maślaka żółtego?. Myślę, że Gość zebrał podgrzybka brunatnego.
6. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
8.paź.05 07:13
"miika" (b/log.)
Tak, po naduszeniu rurki siniały. Poszperałam trochę i to są podgrzybki brunatne... zmyliło mnie to sinienie (niebieszczenie) po przekrojeniu. Grzybki ususzone a część zjedzona w sosiku - dolegliwości nie było. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji