bio-forum.pl

Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
6.paź.05 21:43
" Miika" (b/log.)

Witam!

Po powrocie z grzybów chciałam je pokroić do suszenia, dlaczego większość grzybów na chwilę robiła się niebieska (sina). Niektóre bardziej. Słyszałam opinię że to "sitarz". Czy są trujące? Bardzo proszę o radę... na razie suszę je w piekarniku.

od kwi.2004

2. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko

Jeżeli to są podgrzybki i maślaki możesz je jeść. Z tego, co wiem, sitarz nie niebieszczeje. Sitarz tez jest jadalny.

od lip.2004

3. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko

Bagniaki sinieją! Są to takie bardziej suche odmiany maślaka (?), które mają ciemniejszą gąbkę (spód) od kapelusza. Kapelusz jest żółty a spód jasnobrązowy (ciemnobeżowy?). Moim zdaniem jest to bardzo fajny grzybek. Robale go nie lubią bo jest dość twardawy.

4. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
7.paź.05 20:27
marek kopeć ("marcos")

Preskaler, możesz to sprecyzować?. Pierwszy raz słyszę o Bagniakach-suchych odmianach maślaka. Czy masz jakąś fotografię tego grzyba, żeby go oglądnąć i mieć więcej pojęcia o jaki gatunek chodzi?. CZy chodzi Ci o Maślaka żółtego?. Myślę, że Gość zebrał podgrzybka brunatnego.

od paź.2004

5. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko

Miika, a po naduszeniu rurki też stawały się niebieskawe? (siniejące?) Ja zgadzam się z Markiem - sądzę, że to po prostu podgrzybek brunatny.

A bagniaki też znam - to zupełnie coś innego, ale też jadalne. W Puszczy Solskiej bagniaków jest cała masa....: o)

6. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko
8.paź.05 07:13
"miika" (b/log.)

Tak, po naduszeniu rurki siniały. Poszperałam trochę i to są podgrzybki brunatne... zmyliło mnie to sinienie (niebieszczenie) po przekrojeniu. Grzybki ususzone a część zjedzona w sosiku - dolegliwości nie było. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pozdrawiam

od kwi.2004

7. Podgrzybek, maślak przekrojony odbarwia się na chwilę na niebiesko

Bagniak to inaczej maślak pstry Suillus variegatus. Jadalny, oczywiście.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji