bio-forum.pl

Falszywe kasztanki

bez logowania - można przeglądać

od lis.2004

1. Falszywe kasztanki
4.paź.05 16:30
Ewa Kowalewska "kayenn"
kasztanek 02

Tu gdzie mieszkam rosnie kilka takich falszywych kasztankow. W PL nigdy sie z nimi nie spotkalam. Moze ktos mi pomoze i okresli nazwe tego drzewa, z ktorego owoce prezentuje. Sa bardzo mocno klujace.

(wiadomość edytowana przez Kayenn 04. października. 2005)

od wrz.2004

2. Falszywe kasztanki

Fałszywe???

To najprawdziwszy kasztan jadalny (Castanea sativa);-)))

od lis.2004

3. Falszywe kasztanki
4.paź.05 17:13
Ewa Kowalewska "kayenn"

Hmmm... jadlam tutejsze marony, czyli kasztany jadalne, ale one sa zdecydowanie inne, te nasionka w srodku sa wieksze i wygladaja bardziej na nasze krajowe, niejadalne kasztany.

Te nasionka tutaj na fotce sa wielkosci... powiedzmy najmniejszego palca u reki.

od lis.2004

4. Falszywe kasztanki
4.paź.05 17:20
Ewa Kowalewska "kayenn"

No fakt, sprawdzilam teraz w google i rzeczywiscie jest to kasztan jadalny. Mam pytanie. Czy z takiego nasionka moze wyrosnac drzewko i czy przed wysiewem trzeba je stratyfikowac?

od maj.2003

5. Falszywe kasztanki
12.paź.05 09:49
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, możesz spokojnie posiać (przez zimę przechowaj w lodówce - stratyfikacja w kilku st. powyżej 0), a wiosną wysiej. Część nasion możesz wysiać teraz - jak będzie łagodna zima - to powinny wiosną wykiełkować.

od lis.2004

6. Falszywe kasztanki
12.paź.05 12:32
Ewa Kowalewska "kayenn"

Dzieki Aniu. Tu zwykle sa lagodne zimy, wiec sprobuje oba sposoby.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Falszywe kasztanki
16.paź.05 13:43
"oklusek" (b/log.)

Poezja Kayenn jest piekna, Pozwolisz Ewo, ze Wiersz "Moj Dom" zamieszcze jako czesc zyczen dla mojej przyjaciolki w dniu jej slubu. JA tez mieszkam tam gdzie rosna kasztany i wlasnie wybieramy sie z mezem do lasu. Nazbieramy ich troszeczke a^potem uprazymy na dziurawej patelni. Nie wiemy tylko gdzie dokladnie w naszym rejonie one rosna :)

od lis.2004

8. Falszywe kasztanki
16.paź.05 14:49
Ewa Kowalewska "kayenn"

Dzieki za pochwaly;), ale pisze zupelnie amatorsko i nieszkodliwie jak mysle :) Oczywiscie nie mam nic przeciwko temu, zeby wykorzystac moj wiersz :) Bedzie mi bardzo milo. Zapraszam takze na kayenn.blog.pl i kayenn.blog.onet.pl gdzie nie tylko sa wiersze, ale takze troche o mnie.

9. Falszywe kasztanki
16.paź.05 17:17
"olkusek" (b/log.)

zaraz sobie poczytam, tylko napisze, ze bylismy na tych kasztanach, ale malutkie, susza byla i w porownaniu z zeszlym rokiem, nie najemy sie kasztankow. Nie wspominam juz o grzybach, ktore tutaj sa na wage zlota

10. Falszywe kasztanki
16.paź.05 17:24
"oklusek" (b/log.)

dodalam oba bloogi do ulubionych, pozdrawiam

od lis.2004

11. Falszywe kasztanki
16.paź.05 20:31
Ewa Kowalewska "kayenn"

Bylam tu w Niemczech na grzybach 2 tygodnie temu, ale niestety caly lup to tylko 1 wielki kozak rosnacy nawet nie w lesie, tylko przy drodze: (... ale to juz inny dzial.... tu o roslinkach tylko piszemy :) Pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji