bio-forum.pl

Huba jak bochenek chleba

bez logowania - można przeglądać

od lip.2008

1. Huba jak bochenek chleba
01

Chyba ze ściętej brzozy leżał na łące. Sprężysty, wilgotny, biały w przekroju od spodu kawa z mlekiem i biały.

od gru.2006

2. Huba jak bochenek chleba
4.paź.08 19:55
Adrian Szymkiewicz

To jest Porek brzozowy (Piptoporus betulinus). Bardzo pospolity grzyb rosnący właśnie na brzozach. Jako ciekawostkę powiem że jest podejrzewany o właściwości halucynogenne:-)))

od lip.2008

3. Huba jak bochenek chleba

Dzięki, wcześniej nie zwracałem uwagi na huby...;- (

od gru.2005

4. Huba jak bochenek chleba

Adrian te podejrzenia są nieco przesadzone - wypity wywar z porka powoduje uczucie gorąca; taki z niego grzyb halucynogenny jak z wywaru napar miłosny.

A sama huba stosowana była jako hubka do rozpalania ognia - jest niezwykle lekka i łatwo zajmuje się żarem.

Tak więc pożyteczny grzyb w sensie etnobotanicznym.

Romku, prezentuj swoje grzyby od góry od spodu i w przekroju, ok?

Ten porek to nieco starszy egzemplarz, młode mają biały wierzch i wyglądają jak bezy, rosną jedynie na martwych kłodach brzozowych

od lip.2008

5. Huba jak bochenek chleba
01
02
03

Wydawało mi się jednak że porki są bardziej beżowe i płaskie ten ma grubość 7cm przy szerokości Tamte mają rureczki od spodu, ten jest prawie gładki, Tamte są przyrośnięte do drzewa zwężeniem tem ma szeroki ślad po oderwaniu.

ale widocznie różnie to z nimi bywa

od lip.2008

6. Huba jak bochenek chleba
02
03
04

Już uzupełniam obrazki

od gru.2005

7. Huba jak bochenek chleba

powinna być lekka o miłym lekkim grzbowym zapachu, czasami zdarza się - tak jak u Twojej silnie skrócony trzon, z wiekiem pory mogą brązowieć, a po wyschnięciu będie bardzo lekka i krucha

od lip.2008

8. Huba jak bochenek chleba

Wszystko się zgadza dzisiaj oglądałem podobne w lesie. Dzięki

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji