bio-forum.pl

Powtórka z zasłonaka

bez logowania - można przeglądać
GRej125988

od paź.2007

1. Powtórka z zasłonaka

Tego zasłonaka wstawiłem juz na forum w czerwcu [bf#175390] zdecydowanie odpada po tym, jak otrzymałem wysyp z tegorocznych owocników. Salor ma zarodniki bardziej kuliste, mój ma szerokowrzecionowate lub elipsoidalne o ostrych biegunach. Jeden z biegunów jest przytępiony (podstawa zarodnika-jak sądzę). Wysyp czekoladowobrązowy.

Owocniki nie są też śluzowate, choć wilgotny kapelusz może być czasem kleisty. Wtedy i teraz w lesie było sucho.

1
2

Tegoroczny owocnik:

Zapach świeżych owocników ziemniaczany, podczas suszenia tracą ten zapach, zapach robi się przyjemny, aromatyczny. Miąższ w trzonie białawy, w kapeluszu bladofioletowy, ku centrum coraz bledszy.

Na starośc blaszki oraz cały owocnik przechodzą w barwy brązowe.

od paź.2007

2. Powtórka z zasłonaka

Ten link ma być taki [bf#175390]

od paź.2007

3. Powtórka z zasłonaka
4.paź.08 02:17
Paula Probucka "Mykola"

Jestem niezasłonakowcem, mikroskop zepsuty, a więc wszystko mi wolno - typuję dojrzałego, sypiącego już tak na 2/3 (od jakichś dwóch dni) Cortinarius alboviolaceus. Tak sobie rzucam hipotezę w minutę. Drzewa liściaste dookoła, wiatry wieją, grzybek się "wyłysia", bo te włoski łatwo się odrywają od kapelusza. Do tego okaz albo wysoki, albo jedynak - nie ma wyższej od siebie "rodzinnej konkurencji". Jak rzekłam, dookoła liściaste, a dęby robią złotą polską jesień.

Wolność wypowiedzi na forum jest cudowna, najwyżej ktoś powie mi "nie, bo..." i czegoś się nauczę:-)

od paź.2007

4. Powtórka z zasłonaka
4.paź.08 02:30
Paula Probucka "Mykola"

=> jak zidentyfikujecie, to powiedzcie, z jakiego żródła korzystaliście. Koniec roku, a więc mam etap zakupowo-literaturowy (choć nie wiem, czy tematykę mykologiczną da się wrzucić w koszty działalności), a kluczami posługiwać sie umiem i... lubię.

od kwi.2004

5. Powtórka z zasłonaka

No teraz jak jest rozwiniety to zdecydowanie nie wygląda na C. salor :) Warto by sprawdzić jak reaguje miąższ z NaOH. Kapelusz w mlodości byl zdecydowanie kleisty, więc C. alboviolaceus odpada. Do rozważenia Cortinarius variecolor var. nemorensis

użytkownik obecnie bez konta na forum

6. Powtórka z zasłonaka
15.maj.17 11:58
Tomasz Œlusarczyk ("tomasz_m")

C. largus s. lato

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji