bio-forum.pl

Czy to mglejarki?
Muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od sie.2005

1. Czy to mglejarki?

Stanowisko bardzo wilgotne. Pośród traw i tataraków. Las w tej części liściasty, graby, dęby. Zapach lekko ziemisty. Średnice kapeluszy okazów na fotce: 7 i 6 cm, wysokość: 10cm.

od sie.2002

2. Czy to mglejarki?
30.wrz.05 21:30
"pimpek"

w/g mnie taaaak :) - ale czekamy na Sebastiana.

od sie.2005

3. Czy to mglejarki?

Oto foto hymenoforu.

A tak przy okazji chciałam zapytać, jak dobry powinien być mikroskop, żeby skutecznie oznaczać niektóre gatunki grzybów?

od wrz.2004

4. Czy to mglejarki?

Pochwa wewnątrz była taka czerwonawa jak na pierwszej fotce?

Pokrojem i kolorem najbardziej pasuje na rdzawobrązowego;-)

od sie.2005

5. Czy to mglejarki?

Kolor kapelusza taki, jak na zdjęciu (przynajmniej na moim monitorze) Co do pochwy... chyba nie była bardzo czerwonawa, raczej łososiowo-pomarańczowa, ale w dość żywym odcieniu.

od wrz.2004

6. Czy to mglejarki?

Czyli rdzawobrązowy:-)

od sie.2005

7. Czy to mglejarki?

Czyli można jeść:-)

A to mnie bardzo cieszy, bo wiem, gdzie jest ich około mnóstwo <lol>

od mar.2004

8. Czy to mglejarki?

Zazdroszczę Ci, to jest fantastyczny grzyb. W zupie jest królem garnka. Smacznego

od sie.2005

9. Czy to mglejarki?

Wow!! chyba z radości nie usnę. Jutro z rańca beignę do lasu, jak nazbieram dużo to się podzielę;)

Chętni proszę o wpisy na listę oczekujących <lol>

A tak poza tym Remkaf skąd jesteś? Gdybyś się chciał wybrać na rdzawobrązowe, to może zmontujemy jakąś grupę? Przy okazji pokazałabym mojego świecznika stanowisko nr 2 :) (niestety stanowisko nr 1 zostało zniszczone wrr...)

od wrz.2005

10. Czy to mglejarki?
1.paź.05 11:34
Piotr D. "piotrd"

To napewno mglejarka vel czubek albo panienka. Smacznego! :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji