bio-forum.pl

siedzuń daglezjowy :-)

bez logowania - można przeglądać
GRej116239

od paź.2007

1. siedzuń daglezjowy :-)
24.wrz.08 21:44
Paula Probucka "Mykola"

Dwa owocniki (średnica 15 i 6 cm) rosną sobie na Cmentarzu Centralnym pod daglezjami. Sosen żadnych w zasięgu wzroku niet (na CC podstawowe drzewa iglaste to daglezje, cisy i świerki, ja chyba żadnej sosny tam nie znam, choć ponoć są gdzieś wejmutki).

Sześć metrów dalej rośnie dąb czerwony, ale te grzybki zdecydowanie należą do daglezji.

Znaczy, siedzunie daglezjowe!;-))))

Marcin Fałdziński mówi, że chyba nikt nigdy w Polsce nie notował Sparassis crispa z tego gatunku gospodarza.

Czyżbym była pierwsza?

siedzuń daglezjowy_siedlisko
siedzuń daglezjowy_001
siedzuń daglezjowy_002
siedzuń daglezjowy_003
siedzuń daglezjowy_004

Dzisiejsze fotki siedliska i owocników:

siedzuń daglezjowy_mokry_001

A tak ślicznie ten duży owocnik wyglądał wczoraj po deszczu (kiedy go znalazłam):

od wrz.2008

2. siedzuń daglezjowy :-)
25.wrz.08 10:10
"chrisfir"

a to nie będzie szmaciak gzłęzisty ( sprassis crispa)

od maj.2003

3. siedzuń daglezjowy :-)
25.wrz.08 10:37
Anna Kujawa "AniaK"

Ja podawałam ten gatunek spod daglezji i spod modrzewia (Kujawa A. 2003. Grzyby chronione na terenie Parku Krajobrazowego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego. Chrońmy Przyr. Ojcz. 59 (4): 89-93)

Krzysztofie - te emotikonki przy wiadomości Pauli mówią o żartobliwym tonie wypowiedzi. To szmaciak gałęzisty (nowa nazwa - siedzuń sosnowy), ale że rośnie u podstawy daglezji stąd "daglezjowy" - na nasz prywatny, forumowy użytek:-))

od paź.2007

4. siedzuń daglezjowy :-)
25.wrz.08 21:03
Paula Probucka "Mykola"

Eh, czyli nie dane mi zostać "daglezjowym prekursorem w kwestii Sparassis crispa";-)))

Aniu, mam pytanie o Sparassis crispa i Meripilus giganteus - czy one są/nadal są zgłoszeniowe?

Ostatnio spotkałam młodego Meripilusa w Alei Wojska Polskiego (na dębie czerwonym) i kolejnego na CC (tym razem na buku, ktoś grzybka mocno pokiereszował, ale jeszcze dwa śliczne kapelusze wypuścił).

od maj.2003

5. siedzuń daglezjowy :-)
26.wrz.08 09:44
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, wszystkie chronione są nadal przyjmowane do rejestru. Mimo powszechności występowania niektórych gatunków.

od wrz.2008

6. siedzuń daglezjowy :-)
27.wrz.08 00:42
"chrisfir"

zgłoszeniowe Sparassis crispa???

Znaczy sie co i komu zgłaszać

bo dzis znalazłem ładnego w ok Lasów Rychtalskich

Zasiedział się na raczej drzewie liściastym pieniek sosnowy to raczej nie był

W okolicy drzewostan bukowo dębowy iglaste pojedyńcze

od lis.2006

7. siedzuń daglezjowy :-)

Krzysztof, siedziuń sosnowy jest grzybem podlegającym w Polsce ochronie, więc dane o jego występowaniu zbierane są od amatorów tutaj:

[bf#7259]

Wystarczy fotografia i wypełnienie formularza i to wszystko.

Jeśli chodzi o pieniek to na 95% strzelam, że jest sosnowy. Najlepiej jakbyś pokazał zdjęcia i pieńka z korą na którym znalazłeś tego grzybka.

Siedziunie sosnowe znajdowałem w prawie czystym lesie bukowym z pojedynczymi ok. 70-letnimi sosnami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji