bio-forum.pl

Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
było: Ascocoryne sp. ?? ASCO 20050924-002-PERZ

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od sie.2002

1. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
26.wrz.05 11:11
"pimpek"

Witajcie,

wiem, wiem.... mikrocechy sa niezbędne.... ale "pogdybajmy" sobie, ok?

Na mokrym, leżącym na ziemi konarze. Najprawdopodobniej Betula - brzoza.

No coś mi podpowiada, że to dziwnie wykształcona któraś Ascocoryne - i to zarówno stadium konidialne jak i doskonałe obok siebie.

Zastanawiają mnie jednak najstępujące sprawy:

- zaczernienie drewna naokoło "owocników", coś jakby skletota? Subiculum?

- fakt, że owocniki wyglądające na stadium doskonałe wyrastają... z czarnych trzonków, wyglądających jak stadium konidialne. Trafia się nawet po kilka "doskonałych" na jednym "trzonku".

- owocniki "doskonałe" są za mało miseczkowate a za bardzo "turbinate".

- forma, którą przyjmuję za konidialną jest zarówno "standardowa" jak i w kształcie "rozgałęzionej" - a tej drugiej nigdy nie widziałem

- owocniki są zarówno różowo-fioletowe, jak i szaro-brązowe - to jest ten sam grzybek?

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

W związku z tym chciałbym przedstawić kilka fotek i poprosić Was o zdanie. Ascocoryne była kilkuktornie przedstawiana na tym forum, oraz fotki w internecie są bogate.

Fotki dałem małe, żeby się szybko ładowały. Jeśli będzie potrzeba to załączę którąś w "normalnej" jakości.

Czekam na czyjeś wypowiedzi :)

Pimpek

od sie.2002

2. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
10.paź.05 15:37
"pimpek"

2005-10-09, eksykaty nr 20051009-006A-PERZ oraz 20051009-006B-PERZ

Podskoczyłem oglądnąć sobie jeszcze raz tę kłodę. Podejrzewam, że chodzi tu o DWA gatunki grzybów, lub o idealny dowód na to, co pisał Marek (a mówił mu Lizon), że Ascocoryne sarcoides (Jacq.) J. W. Groves & D. E. Wilson (1967) to gatunek zbiorowy. Lub, chodzi o całkiem innego grzybka :)

1
2

Pierwszym w/g mni byłby ten fioletowy. W formie "miseczkowej" nie wyrasta z tak długiej anamorfy, ale owszem - z czarnej plamy. Trafiają się też jednak formy niemiseczkowe, które posiadają taką czarną "anamorkę" u podstawy.

3
4

Drugi byłby to ten brązowy, tylko lekko fioletowy. Nawet forma miseczkowa wyrasta z długiej, czarnej anamorfy i częściej trafiają się formy "niemiseczkowe" wyglądające identycznie jak porost "grzybowinka" :) Oczywiście też są "czarne plamy".

To tyle gdybania bezmikroskopowego.

od sie.2002

3. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
11.paź.05 00:35
"pimpek"

No i przed snem rzuciłem okiem szybko pod mikroskop. Zrobiłem preparat "z tego brązowego" oraz z "pewnej" Ascocoryne sarcoides (Jacq.) J. W. Groves & D. E. Wilson (1967), którą znalazłem 3 dni temu. CAŁKIEM INNE ZARODNIKI.

Dobranoc

od kwi.2004

4. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
11.paź.05 00:37
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Sugerujesz, że obok może rosnąć ten Trichoglosum? Pimpek, dla mnie to czarna magia, wiesz?

od sie.2002

5. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
28.gru.05 11:05
"pimpek"

Moja teoria jest taka:

1. Różowe "płaskie (np. foto 7 oraz foto 1 i 2 w drugim post-cie) to Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf

2. Różowe "pionowe" to anamorfa powyższego grzybka - Coryne. Nie wiem, która Coryne - proszę, nich ktoś mi podpowie.

3. Brązowe "płaskie z trzonkami" to Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis

4. Brązowe okrągłe na trzonku to Coryne albida (Berk.) Korf & Cand. - czyli anamorfa Ascocoryne solitaria.

Swoją teorię mogę poprzeć raportem z moich wielu długotrwałych mikroskopowych obserwacji - jeśli ktoś chce, to mogę je opisać. Jeśli to się potwierdzi (Ania K. jest przekonana (?), Ania R. jescze nie :)) - to byłoby to pierwsze stwierdzenie Ascocoryne solitaria dla Polski.

od maj.2003

6. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
28.gru.05 12:52
Anna Kujawa "AniaK"

Nie mogę się dokopać do nazwy anamorfy A. cylichnium:- (.

od maj.2006

7. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.

Jak to się skończyło?

od sie.2002

8. Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf oraz Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis wraz z Coryne albida (Berk.) Korf & Cand.
3.gru.08 19:58
"pimpek"

Na jenym pieńku rosną: teleomorfa Ascocoryne cylichnium (Tul.) Korf (1971), anamorfa Ascocoryne sarcoides (Jacq.) J. W. Groves & D. E. Wilson (1967) (Coryne sarcoides (Jacq.) Tul. & C. Tul. (1865)), teleomorfa Ascocoryne solitaria (Rehm) Dennis (1971) oraz anamorfa tejże (Coryne albida (Berk.) Korf & Cand. (1974)).

A. solitaria do dzisiaj nie jest publikowana z terenu Polski, ale ostatnio jej anamorfę (bez teleomorfy) znalazł Maciej Romański, który wspólnie z Markiem Halamą prowadzą grzybowy projekt w Wigierskim Parku Narodowym.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji