bio-forum.pl

żółty na podmokłym terenie

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od sie.2005

1. żółty na podmokłym terenie

Tak, jak w tytule. Pachnie pieczarkowo. Trzonek miękki, w środku jakby wata.

od wrz.2004

2. żółty na podmokłym terenie

To jest jakiś muchomor.

Koniecznie napisz, jakie drzewa tam rosły i daj fotki trzonu z boku. Przydałyby się też wymiary (wysokość, średnica kapelusza, średnica trzonka).

od sie.2005

3. żółty na podmokłym terenie

Mówisz- masz :)

wysokość grzyba: 8cm

średnica kapelusza: 5cm

średnica trzonka: 5-6mm

Jest to las mieszany, ale grzyba znalazłam w okolicy liściastej. Rosną tam brzozy, graby i dość sporo kruszyny pospolitej (o ile dobrze rozpoznałam). Kilka metrów dalej dęby.

Może czegoś się dopatrzysz na fotce trzonka.

(wiadomość edytowana przez cherryzoltodzioba 26. września. 2005)

od kwi.2004

4. żółty na podmokłym terenie

Jakiś muchomor z "mglejarek" mocno podsuszony. Wyróżnia się rdzawobrązowe i jeszcze dwa, czy trzy inne rodzaje. Może nawet i będzie to muchomor rdzawobrązowy Amanita fulva. Jadalny.

od wrz.2004

5. żółty na podmokłym terenie

Dwa, trzy? <lol> Mniej lub bardziej podobnych do mglejarki gatunków jest w Polsce około dziesięciu;-))

O tym muchomorku mogę powiedzieć, że podobny do rdzawobrązowego i jest duże prawdopodobieństwo, że to on - należałoby zwrócić uwagę na przebarwienia pochwy (która w tym przypadku została oderwana!), a także na zabarwienie wewnętrznej strony pochwy.

Muchomor żółty ma zwykle grubszy trzon pokryty dodatkowo żółtymi kłaczkami - nic takiego tu nie widzę.

Problem z tymi gatunkami polega na tym, że prawie nie można ich rozróżnić po cechach mikro, a cechy makro bywają zmienne.

Kiedyś już pisałem, na co zwracać uwagę przy tej grupie;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji