bio-forum.pl

Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007
#0

1. Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.
widok 1
widok 2
widok 3

Czy to może powędrować na patelnię, czy też nadaje się do czegoś innego? Co to jest za gatunek? Znaleziony dziś w drzewostanie: sosna, buk, dąb, przy drodze leśnej.

od wrz.2006
#0

2. Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.

Pewnie maślak żółty, tylko że musiał być gdzieś w pobliżu modrzew. Jeśli miał żółty miąższ to on.

od sty.2007
#0

3. Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.

Rzeczywiście, przeoczyłam to w opisie drzewostanu, tam również występuje modrzew.

Jeszcze tylko sprawdzę miąższ :) i...

W Atlasie grzybów czytam "bardzo smaczny grzyb jadalny" - mniam, jak tylko będzie żółty miąższ to powędruje na patelnię:-)))))

Szkoda, że tylko jednego znalazłam, ale miejscówkę mogę odwiedzać:-)))

Będę też mieć pytanie w osobnym o grzybka, którego miąższ już znam - jest żółty, albo żółknący, bo znalazłam go zdrowiutkiego, przekrojonego i..... porzuconego! Niedzielny grzybiarz? Taki co przewraca też muchomory czerwieniejące? Dobrze, że ja powolutku przestaję być niedzielnym grzybiarzem:-))) Dzięki bio-forum:-)))

od lut.2007
#0

4. Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.

Na 100% maślak żółty. Co do smaku to bym się trochę spierał. Wolę młodego maślaka ziarnistego, albo maślaka pstrego.

od lip.2007
#0

5. Jak maślak, ale miodowo-pomarańczowy wierzch kapelusza.

Przy maślakach, nie musisz mieć problemu. Wszystkie są jadalne. Z tego akurat źle sie skórka ściąga.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji